Ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης επιφέρει το σημερινό κλείσιμο του δημοσιογραφικού οργανισμού Stand News στο Χονγκ Κονγκ μετά από έφοδο αστυνομικών  της Εθνικής Ασφάλειας στα γραφεία του και τις επτά συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών του.

Πρόκειται για φιλοδημοκρατικό δημοσιογραφικό οργανισμό που δημιουργήθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπικός φορέας. Οι κατηγορίες που οδήγησαν στο κλείσιμό του από τις τοπικές Αρχές αφορούν σε «στασιαστικές δημοσιεύσεις κατά των Αρχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έφοδος της αστυνομίας και όσα ακολούθησαν με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού και τις συλλήψεις των στελεχών του προκαλούν περισσότερες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην πρώην βρετανική αποικία, που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997. Η υπόσχεση που δόθηκε ότι θα προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις οργανώνεις προστασίας των μέσων ενημέρωσης, προφανώς και δεν λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Stand News σταματά τώρα τη λειτουργία του», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης σε ανάρτηση στο Facebook, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας στην αστυνομία, Στιβ Λι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Stand News είχε δημοσιεύσει ειδήσεις και σχόλια που υποκινούσαν το μίσος εις βάρος των Αρχών.

Επισήμανε, ακόμη, πως η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 61 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (7,82 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνων και δημοσιογραφικού υλικού, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω συλλήψεις.

«Δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους. Στοχοποιούμε αδικήματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Λι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 200 αστυνομικοί ερεύνησαν το γραφείο του Stand News και συνέλαβαν τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 34-73 ετών, με την υποψία «συνωμοσίας για τη δημοσίευση στασιαστικών κειμένων».

Νωρίτερα, δεκάδες αστυνομικοί εθεάθησαν να φορτώνουν σε ένα φορτηγό περίπου 30 κουτιά με έγγραφα και άλλο υλικό που είχε κατασχεθεί.

Ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής του προγράμματος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων στην Ασία, δήλωσε ότι οι συλλήψεις αποτελούν «ανοικτή επίθεση στην ήδη κουρελιασμένη ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης