Έφεση κατά απόφασης δικαστηρίου του Ισημερινού, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν» περιουσιακά τους στοιχεία συνολικού ύψους 19 δισ. δολάρια ως απόρροια περιβαλλοντικών καταστροφών, προχώρησαν δύο θυγατρικές της πετρελαϊκής εταιρείας Chevron.

Ο αμερικανικός κολοσσός καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις 19 δισ. δολαρίων για τη μόλυνση περιοχής του Αμαζονίου με τοξικά, ωστόσο οι μικρές εγκαταστάσεις του στον Ισημερινό, ώθησε τους ενάγοντες να πιέσουν για την εφαρμογή της απόφασης και στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα από τα πολλά επεισόδια ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισημερινού και τη Chevron τα τελευταία 11 χρόνια μετά την ένωση της εταιρείας με την Texaco, η οποία ευθύνεται για την τοξική μόλυνση στην περιοχή Λάγκο Αγκρίο από το 1974 μέχρι το 1992. Αρχικά η αμερικανική εταιρεία κλήθηκε να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια, ποσό όμως που διπλασιάστηκε καθώς κανένας επίσημος εκπρόσωπός της δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τα «έργα και ημέρες» της Texaco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Chevron πάντως πατάει πάνω σε μια συμφωνία που είχε υπογράψει η Texaco με τον Ισημερινό το 1998 και η οποία την απάλλασσε από οποιαδήποτε άλλη ευθύνη, καθώς ήδη είχε ξοδέψει τότε 40 εκατ. δολάρια για καθαρισμούς.

Νομικός εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι οι αποζημιώσεις της εταιρείας δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία των θυγατρικών της.

«Ο όμιλος της Chevron, ο μοναδικός οφειλέτης του Δημοσίου, δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην Αργεντινή. Όλες οι επιχειρήσεις εκεί πραγματοποιούνται από θυγατρικές που δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τη δόλια κρίση του δικαστικού συστήματος στον Ισημερινό», εξήγησε ο Kent Romertson.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Νέος πονοκέφαλος για τη Chevron, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012, 06:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης