Αφημένοι στην τύχη τους υποστηρίζουν πως είναι πάνω από 5.000 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίστηκαν από… «ξεχασμένες» νάρκες που είχαν τοποθετηθεί στη διάρκεια του πολυετούς εμφυλίου πολέμου στο Νεπάλ. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αν και η ασιατική χώρα έχει και επισήμα κηρυχθεί «κράτος χωρίς νάρκες», μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατηγορούν την Κατμαντού πως έχει κάνει ελάχιστα προκειμένου να υποστηρίξει υλικά και ψυχικά τα θύματα.

Από το 2006, όταν και υπεγράφη η ειρηνευτική συμφωνία, 410 άνθρωποι έχουν πεσει θύμα αυτής της «βρώμικης» και «άνανδρης» μεθόδου η οποία χρησιμοποιείται για τη «θωράκιση» της περιμέτρου ενός στρατοπέδου ή μιας πόλης, εκ των οποίων οι 82 υπέκυψαν τελικά στα τραύματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Tulasi Pariyar έχασε το πόδι της όταν πάτησε μια νάρκη στην προσπάθειά της να φέρει πίσω στο κοπάδι μια κατσίκα η οποία είχε προηγουμένως μπει σε ένα χωράφι. Τα έξοδα της πολύμηνης νοσηλείας της καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την οικογένειά της και όπως τονίζει η ίδια, μέρος των χρημάτων προέρχονταν από οικονομίες που συγκεντρώθηκαν με κόπο προκειμένου να διατεθούν για την αγορά ενός σπιτιού.

«Κάποιες φορές η μητέρα και τα αδέρφια μου ισχυρίζονται πως εξαιτίας μου βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Μου λένε πως “σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε φτιάξει το δικό μας σπίτι”. Όταν μου το λένε αυτό… εύχομαι να είχα πεθάνει», εκμυστηρεύεται.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλυψε τα έξοδα για την αγορά ενός τεχνητού μέλους που χρησιμοποιεί στις καθημερινές της μετακινήσεις η νεαρή. Η Tulasi Pariyar πηγαίνει κανονικά στο σχολείο και ονειρεύεται μια ημέρα να γίνει γιατρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ροδιακή Εκστρατεία Απαγόρευσης Ναρκών και Όπλων Διασποράς, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012, 02:07
Νέο «ξεκίνημα» για το Νεπάλ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011, 00:53

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης