Υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης του Σένγκεν τάχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί. «Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή για τη Σένγκεν μια μεταρρύθμιση τόσο διαρθρωτική όσο και αυτή που θέσαμε σε εφαρμογή για το ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Σαρκοζί απείλησε να «αναστείλει τη συμμετοχή» της Γαλλίας στη συνθήκη, αν μια «πολιτική κυβέρνηση της Σένγκεν» δεν δημιουργηθεί «εντός δώδεκα μηνών», γιατί όπως είπε: «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής στα χέρια των τεχνοκρατών και των δικαστηρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όπως η δική μας, αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τις εισόδους στο έδαφός της, δεν θα μπορεί πλέον να υποδέχεται αξιοπρεπώς αυτούς που καταφθάνουν, δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο αίτημα της ενσωμάτωσης εκείνων που αγωνίστηκαν σκληρά, για να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία, και δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την κοινωνική της προστασία» προειδοποίησε ο κ. Σαρκοζί.

«Πρέπει να μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις, να αναστέλλουμε τη συμμετοχή του ή να αποκλείουμε ένα κράτος που δεν τηρεί του όρους της συνθήκης, όπως μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ένα κράτος της ζώνης του ευρώ το οποίο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.

«Αν διαπιστώσω ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες δεν θα έχει υπάρξει καμία σοβαρή πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή, τότε η Γαλλία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στις Συμφωνίες του Σένγκεν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης