Πολλά περισσότερα χρήματα από εκείνα που ανακοίνωσε σήμερα πως θα διαθέσει στο εγγύς μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, εκτιμάει πως θα χρειαστούν τελικά ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντεζ.

Ο Λεονέλ ΦερνάντεζΟ Φερνάντεζ δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της πρώτης διεθνούς συνάντησης με θέμα την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον εγκέλαδο νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας του, Σάντο Ντομίνγκο, με τη συμμετοχή του Αϊτινού προέδρου, Ρενέ Πρεβάλ, εκπροσώπων πολλών χωρών της περιοχής και διεθνών αξιωματούχων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι η Αϊτή θα χρειαστεί ίσως γύρω στα δύο δις δολάρια ετησίως, σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών».

Ανομία, βία και απόγνωση στην Αϊτή

Ολοένα συχνότερα και πιο έντονα είναι πλέον τα περιστατικά βίας και λεηλασιών στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου οι κάτοικοι, εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τρόφιμα, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονται για να επιβιώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC), όπου αναφέρεται: «Τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες αυξάνουν όσο αυξάνει η απόγνωση, μεταξύ των επιζώντων του σεισμού που έπληξε την Αϊτή. Ο πληθυσμός του Πορτ-ο-Πρενς μάχεται τώρα απλώς για να επιβιώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου της αποστολής του ICRC στην Αϊτή, Ρικάρντο Κόντι: «Για πολούς κατοίκους του Πορτ-ο-Πρενς η κατάσταση είναι καταστροφική. Η πρόσβαση σε στέγη, πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη και εγκαταστάσεις υγιεινής παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη».

Συνεργασία ΗΠΑ-Βραζιλίας για την παροχή βοήθειας στην Αϊτή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας τηλεφωνικά με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρότεινε να αναλάβουν την από κοινού την ευθύνη για το συντονισμό της παροχής βοήθειας στην Αϊτή.

Σύμφωνα με πηγή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ο Ομπάμα πρότεινε στο Λούλα, η χώρα του οποίου έχει τη διοίκηση της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή (Minustah), οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και Καναδάς, μαζί με τυχόν άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, να αναλάβουν το συντονισμό των δωρητών.

Στη 15λεπτη συνομιλία τους ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Βραζιλία “κυριότερο εταίρο” των ΗΠΑ όσον αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αϊτή και επισήμανε την ανάγκη οι χώρες να παραμείνουν “ενωμένες” για το σκοπό αυτό.

Ο Λούλα από την πλευρά του είπε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δομές που να δρουν παράλληλα με τη Minustah και να αναλάβουν εργασίες για τις οποίες δεν έχει εντολή η Αποστολή Σταθεροποίησης, όπως είναι η διανομή του νερού και των τροφίμων.

Αυξάνεται η οικονομική βοήθεια προς την Αϊτή

Περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρώ προσέφεραν συνολικά οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη της, σε επείγουσα και πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής αστυνομικής δύναμης για να διασφαλισθεί η καλύτερη διανομή των αγαθών και φαρμάκων.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Αρωγής για την Ανάπτυξη δήλωσε πως στη βοήθεια θα περιληφθούν 137 εκατομμύρια ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για τις μεσοπρόθεσμες και τις πιο μακροπρόθεσμες. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ θα προσφερθούν από κράτη μέλη της ΕΕ. Ο ΟΗΕ έχει αρχικά απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 562 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή.

Πολλές χώρες ή οργανισμοί ανταποκρίθηκαν σε αυτή, κυρίως οι ΗΠΑ (100 εκατομμύρια δολάρια), η Αυστραλία (8,99 εκατομμύρια δολάρια), η Βραζιλία (15,5 εκατομμύρια δολάρια), ο Καναδάς (53,66 εκατομμύρια δολάρια), η Κίνα (5,4 εκατομμύρια δολάρια) και η Δανία (7,4 εκατομμύρια δολάρια).

Παράλληλα, ελβετικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αποδέσμευσαν περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον σεισμό στην Αϊτή. Ο φαρμακευτικός όμιλος Novartis θα προσφέρει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα με την μορφή οικονομικής βοήθειας προς ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και με την προσφορά φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich Financial Services θα προσφέρει μέσω του ιδρύματός της περίπου 250.000 ελβετικά φράγκα που συνέλεξαν οι υπάλληλοί της και η εταιρεία διανομής τροφίμων Migros θα κάνει δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων.

Ζωντανοί έξι μέρες κάτω από τα ερείπια

Η ελπίδα «ανασαίνει» ακόμα στην Αϊτή. Έξι ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, ομάδα Αμερικανών και Τούρκων διασωστών, ανέσυρε ζωντανούς από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τρεις ανθρώπους. Στο ίδιο σημείο έχουν εντοπίσει κι άλλα δύο άτομα, τα οποία εκτιμούν ότι θα προλάβουν να ανασύρουν σώα με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο.

Οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, καταναλώνοντας τρόφιμα και νερό που έβρισκαν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.

Όταν ένα επτάχρονο κοριτσάκι εμφανίστηκε στο στενό πέρασμα που είχαν ανοίξει οι διασώστες «πρώτα βγήκαν φρούτα και μπισκότα», είπε ο Φερνάντεζ.

Μεταξύ των διασωθέντων από το σούπερ μάρκετ είναι και η μητέρα ενός άνδρα, ο οποίος ζει στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα, απ΄όπου προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα διασωστών.

Πιθανότατα να ήταν τα γραπτά μηνύματα που έστελνε η γυναίκα τα οποία να οδήγησαν τους αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι ζει και να κατέστη δυνατό να την εντοπίσουν οι διασώστες.

Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν και άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

Περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ είχε ανακοινώσει τον ενταφιασμό 25.000 πτωμάτων.

Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Συγκλονιστικές εικόνες από την πληγείσα χώρα

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Στο Πορτ-ο-Πρενς ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, έφτασε την Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής που καταστράφηκε από τον σεισμό της Τρίτης, ο οποίος προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο Μπαν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, για να εκτιμήσουν από κοινού τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων. Ο Πρεβάλ είπε ότι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα βοηθήσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ και της Αϊτής έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Πορτ-ο-Πρενς. Μάλιστα αρκετά άτομα που πιάστηκαν να λεηλατούν ξένες περιουσίες λιντσαρίστηκαν ή πυροβολήθηκαν.

O Μπαν Κι-Μουν eπισκέφθηκε επίσης την έδρα της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι και να αγνοούνται 330.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αϊτή, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε πως ο σεισμός είναι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών». «Μεταβαίνω στην Αϊτή με πολύ βαριά καρδιά να εκφράσω την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αϊτινό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ένας Δανός κυανόκρανος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια

Ένας Δανός κυανόκρανος, μέλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια κτηρίου στο Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της Minustah.

Πρόκειται για τον Γιέν Κρίστενσεν, δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της Minustah και πρόσθεσε πως «ανασύρθηκε χωρίς ούτε μια γρατσουνιά».

Σαράντα εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή σκοτώθηκαν και 330 αγνοούνται.

Δραματική κατάσταση

Απελπιστική είναι η κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς μετά τον καταστροφικό σεισμό. Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αϊτής δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν άλλους τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Στην κεντρική πλατεία της πόλης έχουν καταφύγει περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι που έχασαν τα πάντα.

«Ορισμένοι βρίσκουν λίγη σκιά, αλλά οι περισσότεροι κάθονται κάτω από τον ήλιο, χωρίς να μπορούν να προφυλαχτούν», δήλωσε ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά πως η μυρωδιά των ούρων και των πτωμάτων σε αποσύνθεση είναι τραγική. Η μαζική διεθνής βοήθεια αργεί να φτάσει, παραδέχεται η ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, η πρόσβαση στις σκηνές, τις τουαλέτες, στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα, ακόμα και στην ιατρική περίθαλψη παραμένει πολύ περιορισμένη.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι το ίδιο ανησυχητική, καθώς στην ιατρική υποδομή του Πορτ-ο-Πρενς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων.

«Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έτοιμα να καταρρεύσουν» διευκρίνισε η ΔΕΕΣ. Στο μοναδικό νοσοκομείο εκστρατείας που λειτουργεί στη συνοικία Μαρτισάν υπάρχουν μόνο τέσσερις γιατροί για 400 ασθενείς. «Δεκάδες τραυματίες και ασθενείς περιμένουν τη σειρά τους», υπογραμμίζει η Επιτροπή και προσθέτει πως αναμένονται μεν από το εξωτερικό περίπου πενήντα γιατροί, αλλά για ορισμένους ίσως να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με τις αϊτινές Αρχές, οι νεκροί ανέρχονται στους 70.000, οι τραυματίες στους 250.000, ενώ  οι άστεγοι υπολογίζονται στο 1,5 εκατομμύριο. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 200.000 νεκρούς.

Διαβάστε επίσης:

Αύριο αναχωρεί το Boeing με την ανθρωπιστική βοήθεια, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 07:21.

«Ποτέ στο παρελθόν τέτοια τραγωδία», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010, 01:17

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης