Λιβύη: Στο έλεος των... μαχών άοπλοι πολίτες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 02:13
Λιβύη: Στο έλεος των... μαχών άοπλοι πολίτες
Έντονη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση 200.000 αμάχων στις πόλεις Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ, οι οποίες θεωρούνται τα τελευταία προπύργια των υποστηρικτών του Λίβυου Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε χθες ότι ο πληθυσμός των δύο πόλεων βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Gaddafi τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες».

«Η κατάσταση στη Σύρτη και στη Μπάνι Ουαλίντ είναι απελπιστική. Ο πληθυσμός βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες. Οι μαχητές του Λίβυου Συνταγματάρχη δε δείχνουν διατεθειμένοι να παραιτηθούν παρά τη διαφαινόμενη ήττα και πλέον έχουν οχυρωθεί μέσα σε τμήματα των πόλεων τα οποία είναι γεμάτα κατοίκους», τόνισε ο Συνταγματάρχης, Roland Lavoie, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) έχει ξεκαθαρίσει ότι η παράδοση των τελευταίων στρατιωτικών δυνάμεων του Muammar Gaddafi αποτελεί θέμα χρόνου.

«Δεν υπάρχει φαγητό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό. Τρώμε μόνο ψωμί. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές τις τελευταίες δέκα ημέρες να φύγω από την πόλη, ωστόσο οι στρατιώτες με αναγκάζουν να γυρίσω πίσω», τόνισε ο Saraj al-Tuweish, κάτοικος της Σύρτης, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 02:17