Χρυσώνει το χάπι στους γονείς ο Σαρκοζί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 13:10
Χρυσώνει το χάπι στους γονείς ο Σαρκοζί

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γερουσία, ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογίες υπέρ των γονέων που διέκοψαν την καριέρα τους και όσων έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Απασχόλησης, Ερίκ Βερτ, κατέθετε δύο τροπολογίες προς την κατεύθυνση αυτή στη Γερουσία.

Η μία από τις τροπολογίες αφορά στους γονείς που σταμάτησαν να εργάζονται επί τουλάχιστον ένα έτος κατά το διάστημα των τριών ετών που ακολούθησε τη γέννηση ενός από τα παιδιά τους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους έτη κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών.

Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες θα μπορούν επίσης να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 65 τους χρόνια ανεξαρτήτως των ετών ασφάλισης.

Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών, που εκτιμάται στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση ορισμένων φόρων.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου, οι οποίες απειλούν να ακινητοποιήσουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν προτάσεις για επ' αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και των αστικών συγκοινωνιών, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων προβλέπει την αύξηση από τα 60 στα 62 έτη της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και από τα 65 στα 67 έτη το όριο συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 14:10