Στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) αυξάνεται η κριτική απέναντι στην προθυμία που δείχνουν οι πιστωτές της Ελλάδας να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την Αθήνα. Αυτό επισημαίνουν σημαντικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Θεμάτων της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ δήλωσε στην εφημερίδα: «Από αμέτρητες επιστολές και συνομιλίες γνωρίζω ότι η διάθεση στη βάση είναι διαφορετική από αυτή στην κορυφή του κόμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυριαρχεί η εντύπωση, συνέχισε ο Μπόσμπαουχ, ότι δεν λείπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά η οικονομική ισχύς και μια αποτελεσματική κρατική διαχείριση. «Νέες καταβολές δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα το αλλάξουν αυτό και γι’ αυτό η μεγάλη πλειονότητα λέει: “αρκετά, όχι άλλα χρήματα των φορολογούμενων σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο”» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ομάδας του CDU αρμόδιας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κάρστεν Λίνεμαν επεσήμανε: «Τα περισσότερα μέλη του CDU, τα οποία επικοινωνούν με τους βουλευτές του κόμματος με e-mail ή τηλεφωνικά, επιθυμούν να επιστρέψουμε στην αρχική γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “κανένας συμβιβασμός”».

Εξάλλου ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στην Γερμανία Καετάνο Λούας ντε Αλμέιντα Σαμπάιο ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, όπως είχε συμφωνήσει αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην Bild ο Πορτογάλος διπλωμάτης τόνισε: «Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα το οποίο η Πορτογαλία ολοκλήρωσε επιτυχώς τον Μάιο του 2014 είναι εντελώς διαφορετικά. Όμως ισχύει η αρχή της τήρησης των όρων, η λεγόμενη “conditionality”, η οποία ισχύει για όλα τα προγράμματα βοήθειας και οι ευρωπαϊκοί κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούν όλες οι χώρες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης