Βυθισμένο σ’ ένα παχύ στρώμα αιθαλομίχλης βρέθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα το Πεκίνο, με τις κινεζικές αρχές να αναφέρουν ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν 25 φορές υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.

Η ορατότητα ήταν περιορισμένη, με πεζούς και οδηγούς οχημάτων να μην μπορούν να διακρίνουν οτιδήποτε πέρα από τα 100 μέτρα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ρύπανσης, κάτοικοι και επισκέπτες της κινεζικής πρωτεύουσας κυκλοφορούσαν με μάσκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μετρήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η συγκέντρωση των αιωρουμένων σωματιδίων PM 2.5 (διαμέτρου δηλαδή έως 2,5 χιλιοστών) έφθασε τα 620 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο. Τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς εισχωρούν στους πνεύμονες και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, ευνοώντας παράλληλα καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλές πόλεις ανά την κινεζική επικράτεια η ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη από το διοξείδιο του άνθρακα. Ο στόχος για ανάπτυξη 10% τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην εφαρμογή ελάχιστων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα οι κινεζικές πόλεις (ανάμεσά τους και το Πεκίνο) να βρίσκονται πλέον στις πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων του πλανήτη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Το Πεκίνο «πνίγεται» στην αιθαλομίχλη, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015, 23:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης