Το 2011 ήταν μια χρονιά «ακραίων» φυσικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, υπερβολική ξηρασία στην Αφρική και καύσωνα ανά την Ευρώπη, ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι θα θυμούνται αυτή τη χρονιά ως μια ακραία (χρονιά) σε ό,τι αφορά στον καιρό και το κλίμα» δήλωσε η Τζέσικα Μπλάντεν, κλιματολόγος στην Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ουσιαστικά ήταν χαμηλότερες, κατά μέσον όρο, τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2010 κυρίως εξαιτίας του φαινομένου Λα Νίνια, που σποραδικά προκαλεί ψυχρότερα ρεύματα στον Ειρηνικό, σύμφωνα με έκθεση για την κατάσταση του κλίματος που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το 2011 ήταν θερμότερο από το αναμενόμενο, δεδομένων των σε γενικές γραμμές χαμηλότερων θερμοκρασιών στη διάρκεια του Λα Νίνια, και συγκαταλέγεται στις 15 θερμότερες χρονιές από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Η αρκτική περιοχή εξακολουθεί να θερμαίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς -σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο- με τον πάγο των θαλασσών να συρρικνώνεται στο δεύτερο μικρότερο καταγεγραμμένο μέγεθός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια ημέρα αφότου ο ΝΟΑΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ίδιο και οι πρώτοι έξι μήνες του 2012.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης