Ο διακεκριμένος Αμερικανός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου ότι προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι στον Covid-19 μέσω των εμβολιασμών και θα επιστρέψουν «σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα», παρά τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού. 

Ο Φάουτσι έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για την πανδημία που είχε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος επισήμανε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει βρεθεί και στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ. Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε πρώτη φορά την Τρίτη στο Κολοράντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νιούσομ εξήγησε ότι το στέλεχος αυτό επιβεβαιώθηκε νωρίτερα χθες σε έναν ασθενή στη νότια Καλιφόρνια, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Το Υπουργείο Υγείας της πολιτείας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής από το Σαν Ντιέγκο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μεταδίδεται στην κοινότητα.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι αυτό «δεν τον εκπλήσσει», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα και άλλοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό αυτού του είδους οι ιοί να μεταλλάσσονται.

«Φαίνεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό» δήλωσε ο Φάουτσι. Ωστόσο όσοι έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 «δεν φαίνεται να επαναμολύνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος», κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία που έχουν αναπτύξει τους προστατεύει, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Το ίδιο πιστεύεται και για ένα άλλο νέο στέλεχος, επίσης πιο μεταδοτικό, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

Ωστόσο η εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού καθιστά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 πιο κρίσιμο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εμβολιαστούν οι περισσότεροι Αμερικανοί, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότεροι από όσοι είχε σχεδιαστεί αρχικά και ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερους πόρους για το εγχείρημα αυτό.
 
«Θα καλύψουμε το κενό»

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεπεραστούν.

«Καθώς μπαίνουμε στον Ιανουάριο υπάρχει η αίσθηση ότι θα ανεβάσουμε ταχύτητα και θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό» εξήγησε, προσθέτοντας ότι αναμένει πως ο γενικός πληθυσμός στις ΗΠΑ θα μπορεί να εμβολιάζεται εφόσον το επιθυμεί ως τον Απρίλιο.

Αν υποθέσουμε ότι η ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού προχωρήσει όπως πρέπει τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Ιούλιο, «μόλις φτάσουμε στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχουμε αρκετά καλή ανοσία αγέλης για να επιστρέψουμε σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα – σχολεία, θέατρα, εστιατόρια, αθλητικές εκδηλώσεις» τόνισε ο Φάουτσι.

Ωστόσο η εμφάνιση στις ΗΠΑ του πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία είναι σχεδόν εκτός ελέγχου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία με 40 εκατομμύρια κατοίκους, είναι το πιο πρόσφατο επίκεντρο της επιδημίας, με τα νοσοκομεία μέσα και γύρω από το Λος Άντζελες να ανακοινώνουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας τους είναι πλήρεις.

Οι ειδικοί αποδίδουν την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας στις ΗΠΑ στον πιο ψυχρό καιρό και την αποτυχία πολλών Αμερικανών να τηρήσουν τις συστάσεις και να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τα μη απαραίτητα ταξίδια στη διάρκεια των γιορτών.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης