Τη θλίψη της γερμανικής κυβέρνησης για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κάνοντας λόγο για «σημείο καμπής» για την Ευρώπη.

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια ισχυρή και αποτελεσματική χώρα. Δεν την αποχωρίζεται κανείς ευχαρίστως, αλλά πρόκειται για μια απόφαση του βρετανικού λαού», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε και μελλοντικά ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ένας στενός εταίρος, ένας φίλος». Η στενή συνεργασία, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί στη βάση της μακρόχρονης φιλίας και των κοινών δημοκρατικών αρχών του κράτους Δικαίου. Ταυτόχρονα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί πλέον να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας από κοινού με τα υπόλοιπα 26 κράτη – μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη λύπη του για το Brexit εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter απηύθυνε πρόσκληση για «επιτυχείς διαπραγματεύσεις» για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. και δήλωσε «ανακουφισμένος» για το γεγονός ότι κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία “και το χάος”. «Είναι ωστόσο κρίμα που η Βρετανία φεύγει. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια εταιρική σχέση. Αύριο ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να βεβαιωθούμε ότι η Ε.Ε. θα γίνει ισχυρότερη και όχι πιο αδύναμη», δήλωσε με αφορμή το Brexit ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο ZDF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης