Έτοιμος για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη λήξη του πολέμου δήλωσε ο Βολοντίμιρ  Ζελένσκι, τονίζοντας όμως ότι αν κι αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν τότε θα οδηγηθούμε ολοταχώς σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.  

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε συνέντευξη στο CNN και τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία και όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε με τα ακόλουθα λόγια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ήμουν έτοιμος εδώ και δυο χρόνια. Και χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο. Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτός ο διάλογος δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να λύσει τίποτα, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό (ο διάλογος). Αν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να την εκμεταλλευθούμε. Πρέπει να το κάνουμε» επισήμανε και συνέχισε λέγοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορώ να σας πω το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, (αλλά) χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα, αθώους ανθρώπους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν έρθει για να μας εξαφανίσουν, να μας σκοτώσουν. Έχουμε δείξει την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας, πως είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή επίθεση, πως μπορούμε να αντεπιτεθούμε.

Αλλά δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να σώσει τις ζωές τους. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε πιθανότητα για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε και να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σημαίνει ότι οδηγούμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατέληξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, Η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλλει στη χώρα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επισήμανε στη συνέχεια, ότι εάν η χώρα του είχε γίνει δεκτή στη συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου νωρίτερα, τότε η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στη χώρα.

«Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα είχε ξεκινήσει πόλεμος. Θα ήθελα να λάβω εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μου, για τον λαό μου», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN προσθέτοντας ότι ήταν ευγνώμων για τη βοήθεια που παρείχε το ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής. «Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να μας δουν στη συμμαχία, τότε κάντε το αμέσως γιατί άνθρωποι πεθαίνουν σε καθημερινή βάση. Τους ζήτησα προσωπικά να πουν ευθέως ότι θα σας δεχθούμε στο ΝΑΤΟ σε ένα ή δύο ή πέντε χρόνια, απλώς πείτε το άμεσα και ξεκάθαρα ή απλώς πείτε όχι», είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Και η απάντηση ήταν πολύ σαφής, δεν πρόκειται να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δημόσια, οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές».

Τα παιδιά μου ξέρουν τι συμβαίνει

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε ακολούθως από τον δημοσιογράφο Φαρίντ Ζακαρία, αν τα παιδιά του γνωρίζουν την πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος που έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη με τη σύζυγο του Ολένα Ζελένσκα, απάντησε με τα εξής λόγια:

«Τα παιδιά μου ξέρουν σίγουρα τι συμβαίνει. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Δεν έχω εξηγήσει τίποτα στα παιδιά μου. Μου είπαν ότι ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία» είπε αρχικά ο Ζελένσκι κι ακολούθως πρόσθεσε: «Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τίποτα στα παιδιά μας. Ευτυχώς, έχουν πρόσβαση σε βίντεο και ειδήσεις. Βλέπω ότι η πρόσβασή τους σε αυτά τα βίντεο είναι ανοιχτή, έχουν πρόσβαση σε αυτό. Νομίζω ότι δεν πρέπει να απαγορεύεται στα παιδιά να βλέπουν κανενός είδους βίντεο με όσα έχει κάνει η Ρωσία. Ο γιος μου πρέπει να το γνωρίζει γιατί όσο ο γιος μου είναι ζωντανός, αυτό σημαίνει ότι κάποιο μέλος του ουκρανικού στρατού αφήνει τη ζωή του για αυτό». 

Ακολούθως πρόσθεσε  ότι τα παιδιά του έχουν ελπίδα για νίκη για την Ουκρανία: «Είναι περήφανα για την Ουκρανία, πολύ περήφανα. Διατηρούν μια ειλικρινή ελπίδα στη νίκη μας».

Τέλος, ο Βολοντίμιρ  Ζελένσκι ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι γεμάτη από νεοναζί. Είπε ότι δεν μπορεί να πάρει «σοβαρά» αυτές τις δηλώσεις του Πούτιν , τις χαρακτήρισε «γελοίες» και συνάμα «πολύ τρομακτικές, πολύ επικίνδυνες». Σημείωσε δε, ότι τέτοιες δηλώσεις από τον Ρώσο πρόεδρο «τον ανησυχούν για το τι είναι ικανός να κάνει για χάρη των φιλοδοξιών του, για χάρη της αποστολής του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης