Ζεεχόφερ: Η «σκηνή των gamers» αποτελεί πηγή επιθέσεων όπως αυτή στο Χάλε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 05:23
Ζεεχόφερ: Η «σκηνή των gamers» αποτελεί πηγή επιθέσεων όπως αυτή στο Χάλε

Μετά την αντισημιτική επίθεση της Τετάρτης στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι έξω από συναγωγή στην πόλη Χάλε (ανατολικά), ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε πως η «σκηνή των gamers» αποτελεί μια πηγή τέτοιων βίαιων επεισοδίων.

«Πολλοί από τους δράστες ή τους δυνητικούς δράστες προέρχονται από τη σκηνή αυτή», είναι δηλαδή λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επεσήμανε ο Ζεεχόφερ το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε κύμα κατακραυγής και χλευασμούς σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και η ετικέτα #Gamerszene ήταν ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στις γερμανόφωνες αναρτήσεις στο Twitter την Κυριακή.

Η επίθεση στο Χάλε αναμεταδόθηκε απευθείας, με αφηγητή τον δράστη, μέσω μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιούν λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο νεαρός οπλοφόρος είχε επίσης προετοιμάσει ένα σχέδιο της επίθεσής του φτιαγμένο κατά τρόπο που θύμιζε ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Ο δράστης ομολόγησε ότι είναι οπαδός της Άκρας Δεξιάς και είχε αντισημιτικά κίνητρα.

«Ορισμένοι βλέπουν τις προσομοιώσεις σαν έμπνευση» επιχειρηματολόγησε ο Ζεεχόφερ. «Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να είναι αυτά που δίνουν μορφή σε επιθέσεις στον πραγματικό κόσμο. Γι’ αυτό χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σκηνή του gaming» πρόσθεσε.

Πολλοί αντέδρασαν με αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που επισήμαιναν πως η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών μάλλον αποσκοπούσε στο να εκτραπεί η προσοχή από το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας έναντι του οποιουδήποτε ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Τηλεφώνησε η δεκαετία του 1990 και θέλει να ξαναρχίσει η συζήτηση για το ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργούν δολοφόνους» σχολίασε ειρωνικά ο Κονσταντίν Κίλε, υπεύθυνος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Για να σοβαρευτούμε, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στον ψηφιακό κόσμο είναι τεράστιο πρόβλημα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, να μελετήσουμε το πρόβλημα» σχολίασε η Ρενάτε Κίναστ των Πρασίνων. «Ας μην επιτρέψουμε στον Ζεεχόφερ να μας παραπλανά με τη φράση του για τη σκηνή του gaming. Δεν είναι αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Ζεεχόφερ, κατά την οποία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενδέχεται να εμπνέουν βίαιες επιθέσεις, ο Φέλιξ Φαλκ, επικεφαλής της Game, ένωσης των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη Γερμανία, έκρινε πως «θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο στους πάντες εδώ και πολύ καιρό το ότι, όπως δεν μπορεί κανένας να κατηγορεί κινηματογραφικές ταινίες ή βιβλία για το μίσος και τη βία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι κοινότητες όσων ασχολούνται με αυτά δεν είναι η αιτία» της επίθεσης στη Χάλε.

Αργότερα, ο Ζεεχόφερ επανήλθε για να διευκρινίσει πως αυτό που τον ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο η Άκρα Δεξιά να χρησιμοποιεί πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τους δικούς της σκοπούς. «Βλέπουμε ότι εξτρεμιστές της Άκρας Δεξιάς καταχρώνται το διαδίκτυο και πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, [τα θεωρούν] πλατφόρμες για τα παράνομα μηνύματά τους» εξήγησε μέσω Twitter.

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας στη Θουριγγία, επίσης προειδοποίησε πως ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για να «δικτυώνονται και να παρακινούν ο ένας τον άλλο, να καλλιεργούν το μίσος - από την άνεση των καναπέδων τους στα σπίτια τους».

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει να τροποποιηθεί η γερμανική νομοθεσία, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιχνιδιών προκειμένου να ελέγχουν μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε χρήστες, καθώς και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως ο ιστότοπος Telegram.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019, 05:30