Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παρόλο που, όπως αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, η Κομισιόν δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για τα ποσά που «χάνονται» εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, ο Επίτροπος Hahn εκτιμά ότι, σε όλη την ΕΕ, υπάρχει απώλεια περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δε υπογραμμίζει ο Επίτροπος, «εκτός από την απώλεια αυτή, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες επιζήμιες επιπτώσεις στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και στα έννομα συμφέροντα των νομοταγών επιχειρήσεων».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, η Κομισιόν συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού, το οποίο επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ και των κρατών μελών, και από τον Δεκέμβριο του 2018 έχει εγκρίνει νέο σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει, για τον σκοπό αυτό, 50 στοχευμένες δράσεις πολιτικής και μέτρα επιβολής, τα οποία αποσκοπούν επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Όπως υποστηρίζει ο Επίτροπος, με βάση το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων βοηθά τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των προϊόντων καπνού και να καθορίζουν πότε ένα προϊόν εκτρέπεται στην παράνομη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάιο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πακέτα τσιγάρων και καπνού, για στριφτά τσιγάρα, έχουν σημανθεί με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης.

Όσον αφορά τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει μια μόνιμη εντολή διεξαγωγής ερευνών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και συντονίζει τις πολύπλοκες διασυνοριακές επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που διεξάγονται από τις αρχές επιβολής του νόμου εντός και εκτός της ΕΕ, ώστε να καταστούν δυνατές η είσπραξη των διαφυγόντων δασμών και η δίωξη των δραστών.

Για παράδειγμα, καταλήγει στην απάντησή του ο Επίτροπος, το 2019 η δράση της OLAF συνέβαλε στην κατάσχεση άνω των 250 εκατομμυρίων τσιγάρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης