Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Robert Mugabe για την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου προέδρου της Ζιμπάμπουε, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Χάρτης της Ζιμπάμπουε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι εικόνες με τον… κοιμώμενο Mugabe σε πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του δεν πέρασαν απαρατήρητες, με την αντιπολίτευση να τον καλεί να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του 2018, καθώς δεν θα μπορεί -λόγω προβλημάτων υγείας (καρκίνος του προστάτη) και προχωρημένης ηλικίας (93 ετών)- να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως θα κατέβει κανονικά στην εκλογική διαδικασία.
«Ο πρόεδρος δεν αντέχει τα δυνατά φώτα. Γι’ αυτό και κλείνει τα μάτια του, για να τα ξεκουράσει» ανέφερε σε δηλώσεις του στην κρατική εφημερίδα «Herald» ο George Charamba, προσθέτοντας ότι ο ηλικιωμένος πολιτικός ακολουθεί ειδική θεραπεία για αυτόν τον λόγο στη Σιγκαπούρη.

Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Mugabe να κοιμάται κατά τη διάρκεια συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νότια Αφρική στις αρχές Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ζιμπάμπουε είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη της Αφρικής.

Τα ταξίδια για ιατρικούς λόγους του Mugabe στη Σιγκαπούρη και στο Ντουμπάι έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αμείβονται με λίγα χρήματα και η κατάσταση στον κλάδο της Υγείας είναι προβληματική.

Ο εκπρόσωπος του Mugabe, πάντως, έκανε και μια σύγκριση μεταξύ του προέδρου της Ζιμπάμπουε και του… Nelson Mandela, τα μάτια του οποίου ήταν ευαίσθητα στο φως της ημέρας λόγω της πολυετούς παραμονής του στη φυλακή, όπου διάβαζε και έγραφε υπό το φως των κεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρέος, ανεργία… ισόβια προεδρία

Ο Robert Mugabe έχει πολλάκις προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ηγείται με σιδηρά πυγμή ενός αμφιλεγόμενου καθεστώτος.

Με πλήθος διεθνών κυρώσεων να του έχουν επιβληθεί λόγω καταπάτησης πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, δεν μπορεί να ταξιδέψει σε αρκετές χώρες. Αν και ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι υπάρχει ευημερία στη Ζιμπάμπουε, το αφρικανικό κράτος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρέους, εμφανίζοντας υψηλά ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού.

Στις 3 Αυγούστου 2013, ο Robert Mugabe κέρδισε την έβδομη θητεία του στην προεδρία, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Προκειμένου να είναι υποψήφιος και το 2018, προχώρησε σε τροποποίηση του Συντάγματος, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης