Ζιμπάμπουε: Ο Μουγκάμπε είπε στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του πως έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό

Ζιμπάμπουε: Ο Μουγκάμπε είπε στον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του πως έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μίλησε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας προστίθεται πως ο Ζούμα, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε τον υπουργό Άμυνας και Βετεράνων Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας Μπονγκάνι Μπόνγκο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Ζούμα τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης με σκοπό να εξαλείψει τους «εγκληματίες» που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις στην κρατική τηλεόραση ότι ο 93χρονος ηγέτης και η οικογένειά του είναι «σώοι και αβλαβείς».

Ο Ζούμα είναι «πολύ ανήσυχος» από την κατάσταση στη γειτονική χώρα και «κάλεσε σε ηρεμία και σε αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε δεν θα οδηγήσουν σε μια αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Προέτρεψε επίσης τις αρχές και τον στρατό της χώρας να «επιλύσουν φιλικά το πολιτικό αδιέξοδο» και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε «να φροντίσουν ώστε η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή να μην κινδυνεύσουν».

Η SADC παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει όπου αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε επίσης ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ζούμα είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Μουγκάμπε, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.

Στο μεταξύ, η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε είναι ρευστή και πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί και κάλεσε όλα τα μέρη στην πρώην βρετανική αποικία να αποφύγουν τη βία.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και νομίζω πως πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 13:27