Την άμεση έναρξη συμπληρωματικών ερευνών για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, στη διάρκεια των οποίων βρήκαν τον θάνατο 60 άμαχοι και τραυματίσθηκαν άλλοι 55, ζήτησε την Παρασκευή η διεθνής ερευνητική επιτροπή για την αφρικανική χώρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, δικαστής Φίλιπ Κιρς, παρουσιάζοντας την καταληκτική του έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζει πως «μολονότι το ΝΑΤΟ δήλωσε πως είχε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμάχους», η επιτροπή δεν «έχει συλλέξει επαρκείς πληροφορίες για να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα γεγονότα» γι αυτό και ζητεί μια «συμπληρωματική έρευνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελική έκθεσή της, η επιτροπή συμπεραίνει πως «από τις 20 επιδρομές του ΝΑΤΟ που εξετάσθηκαν, η επιτροπή έχει καταμετρήσει πέντε επιδρομές κατά τις οποίες συνολικά 60 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 55 τραυματίσθηκαν».

Άλλες δύο επιδρομές κατέστρεψαν πολιτικές υποδομές χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιος στρατιωτικός στόχος σε αυτές, τονίζεται στο κείμενο.

Παρά τις προηγούμενες πληροφορίες, η έκθεση καταλήγει πως το ΝΑΤΟ «διεξήγε μία επιχείρηση μεγάλης ακριβείας και με μία αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων κατοίκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιτροπή έλαβε υπόψη της πως κάποιες φορές σκοτώνονται άμαχοι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιδρομών, αλλά πάντως δεν είναι σε θέσει να συμπεράνει, όσον αφορά στα αναφερόμενα συμβάντα πως το ΝΑΤΟ είχε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμάχους, όπως όφειλε να πράξει», συμπλήρωσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης