Ζήτησαν τον τερματισμό της βίας στο Μεξικό

Ζήτησαν τον τερματισμό της βίας στο Μεξικό

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές προέβησαν χθες σε σιωπηλή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού, απαιτώντας να μπει τέλος στη βία από τον πόλεμο των καρτέλ ναρκωτικών. Ο διοργανωτής της σιωπηλής πορείας διαμαρτυρίας, ο ποιητής Χαβιέ Σισίλια, στην ομιλία του προς το πλήθος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ασφάλειας, Τζενάρο Γκαρσία Λούνα και προέτρεψε τους συγκεντρωμένους πολίτες να υιοθετήσουν το «Σύμφωνο των πολιτών ενάντια στη βία». Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει τη σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα πριν από τέσσερις μέρες από την πόλη Κουερναβάκα, 80 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Μεξικού.

Ο διάσημος ποιητής, που ο ένας του γιος του έπεσε θύμα του «πολέμου των ναρκωτικών» τον περασμένο Μάρτιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να περιορίσει τη βία μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών. Απευθυνόμενος σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος τουλάχιστον 90.000 πολιτών, κατηγόρησε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας για διαφθορά και διασυνδέσεις με τους βαρόνους της κοκαΐνης και κάλεσε τους κομματικούς μηχανισμούς να προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση στο χώρο τους γιατί οι πολίτες της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο τις κομματικές ηγεσίες.

«Η διαφθορά στην καρδιά αλλά και στα θεμέλια των κομματικών μηχανισμών μας έχει πλέον προσπεράσει και αν οι πολιτικοί δεν προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση από τη διαφθορά και τις παράνομες διασυνδέσεις τότε οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε ποιο καρτέλ ναρκωτικών και σε ποιον εγκάθετο μηχανισμό εξουσίας επιλέγουν για να κυβερνήσει», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, το 2006 περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των συμμοριών που διακινούν τα ναρκωτικά.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 06:47