Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, Alassane Ouattara, έκανε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις οικονομικές κυρώσεις προς την Ακτή Ελεφαντοστού σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο η προβληματική οικονομία της αφρικανικής χώρας.

Ο στρατός του αυτή τη στιγμή ελέγχει το εμπορικό λιμάνι του Σαν Πέδρο από όπου και γίνονται οι περισσότερες εξαγωγές του εθνικού προϊόντος της χώρας, του κακάο. Οι οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την Ε.Ε. στον πρώην πρόεδρο και πολιτικό του αντίπαλο, Laurent Gbagbo, είχαν σκοπό να σταματήσουν την εισροή κεφαλαίων από το εμπόριο του κακάο έτσι ώστε να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί καθώς δε θα μπορούσε από ένα σημείο και μετά να συντηρεί τον μισθοφορικό του στρατό άρα και να επιβάλλει τη βούληση του μέσω της χρήσης βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι οικονομικές κυρώσεις κάνουν κακό πλέον στον λαό της Ακτής Ελεφαντοστού καθώς δεν επιτρέπουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την επανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι La Chaine Info.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «έχω ζητήσει από την Ε.Ε. να άρει τις οικονομικές κυρώσεις στα λιμάνια του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι «η κεντρική τράπεζα θα ανοίξει ξανά τα υποκαταστήματά της και ο στρατός θα διασφαλίσει την ομαλή παράδοση του ιατροφαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία και των τροφίμων στις Αγορές».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Laurent Gbagbo ότι βύθισε τη χώρα μέσα στην κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης