Αμετακίνητος στην πάγια θέση του ότι η Κύπρος θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις έρευνες για πετρέλαιο μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση στο Κυπριακό εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Δεν αρκείται σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των Η.Π.Α. όσο και στον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε..

Σε ότι αφορά στη «συμφωνία» που υπέγραψε με τα κατεχόμενα για την οριοθέτηση ζωνών εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ξεκαθάρισε ότι προχώρησε σε αυτή τη κίνηση ώστε να ασκήσει πίεση για γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δε θέλουμε ένταση και προβλήματα αλλά να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης