Ζήτησε συγγνώμη για τις σεξιστικές προσβολές και παραιτήθηκε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014, 17:29
Ζήτησε συγγνώμη για τις σεξιστικές προσβολές και παραιτήθηκε
Ένας δημοτικός σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας, ο οποίος προσέβαλε με σεξιστικά σχόλια γυναίκα συνάδελφό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, ομολόγησε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η 35χρονη Αγιάκα Σιομούρα αναλύθηκε σε δάκρυα στη διάρκεια συζήτησης για την πολιτική αρωγής των νεαρών μητέρων, όταν, τη στιγμή που μιλούσε για τα προγράμματα αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, ακούσθηκαν υβριστικά σχόλια από την πτέρυγα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Σίνζο Αμπε. «Αντε πήγαινε να παντρευτείς», «δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;» ακούσθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Σήμερα, λίγη ώρα μετά την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από το κυβερνών κόμμα, ο δημοτικός σύμβουλος Ακιχίρο Σουζούκι παραδέχθηκε δημόσια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι προσέβαλε τη συνάδελφό του για το γεγονός ότι είναι ακόμη ανύπαντρη, αρνούμενος ωστόσο το σχόλιο περί μητρότητας.

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος συναντήθηκε με την Αγιάκα Σιομούρα, για να της ζητήσει συγγνώμη και υποκλίθηκε ενώπιόν της μπροστά στις κάμερες και τα φλας των φωτογράφων.

Η δημοτική σύμβουλος δήλωσε ότι αισθάνεται κάπως ανακουφισμένη, προσθέτοντας ότι περιμένει και από τους άλλους που συμμετείχαν στα προσβλητικά σχόλια να το παραδεχθούν.

«Ζήτησε συγγνώμη και προσφέρθηκε να εγκαταλείψει την ομάδα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, πράγμα που αποδεχθήκαμε αμέσως» δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος για το Τόκιο Οσάμου Γιοσιουάρα.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο τόσο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή όσο και στο Διαδίκτυο.

Η σελίδα του Σουζούκι στο Facebook πλημμύρισε από διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για την παραίτησή του. «Πώς τολμάς να κηλιδώνεις την εικόνα της Ιαπωνίας;», «Δεν είσαι παρά ένας ψεύτης, ένας δειλός» ήταν δύο από τα επιθετικά σχόλια.

Η υπόθεση έρχεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε ετοιμάζεται να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών σε μία κοινωνία, όπου είναι ακόμη βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες, όπου το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι πολύ χαμηλό. Μεγάλος αριθμός γυναικών δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ελλείψει βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ όσες μητέρες απασχολούνται παραμένουν εγκλωβισμένες στα χαμηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας.

Πολλές νέες μητέρες εγκαταλείπουν την εργασία τους μόλις αποκτήσουν το πρώτο παιδί. Όσες δεν έχουν παιδί, καθυστερούν την απόφαση φοβούμενες μήπως χάσουν την εργασία τους.

Κατά συνέπεια, στην Ιαπωνία ο δείκτης γεννητικότητας βρίσκεται ανάμεσα στο 1,3 και το 1,4 και η χώρα απειλείται από τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα φθάσει τα 87 εκατομμύρια κατοίκους το 2060, από 127 εκατομμύρια σήμερα.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στα ηγετικά πόστα είναι πολύ χαμηλή και φθάνει το 11% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον δημόσιο τομέα είναι ακόμη χαμηλότερη.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική ζωή. Στο 127μελές δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο, μόλις 25 έδρες έχουν καταληφθεί από γυναίκες, ενώ επί των 722 βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου, μόνο οι 78 είναι γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Προπηλάκισαν δημοτική σύμβουλο στο Τόκιο
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 17:00

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014, 17:29