Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ζητά απ’ την Κίνα να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματος της, να αποσύρει εμπορικούς φραγμούς και να λάβει μέτρα για την βελτίωση του μητρώου της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ομιλία της στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της Ένωσης Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που πραγματοποιείται στη Χαβάη, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι τέτοιου είδους αλλαγές από μέρους του Πεκίνου θα θέσουν ισχυρά θεμέλια για σταθερότητα και ανάπτυξη όχι μόνο για την Κίνα, αλλά για τους πάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικές εταιρείες αναζητούν δίκαιες ευκαιρίες για εξαγωγές στην Κινεζική αγορά, δήλωσε η κ. Κλίντον, και οι κινεζικές εταιρείες θέλουν καλύτερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, θέλουν να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΗΠΑ και αναζητούν ίσους όρους πρόσβασης στην ελεύθερη αγορά.

Η κ. Κλίντον επεσήμανε επίσης ότι με το να διατηρεί χαμηλή την αξία του νομίσματος της, η Κίνα έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα στην ιστορία του κόσμου, ζημιώνοντας όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και πολλές άλλες σημαντικές οικονομίες του πλανήτη και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «παίζει παιχνίδια» με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάντως η Κίνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει σε αμερικανικές πιέσεις για ανατίμηση του νομίσματος της. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον Πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, να δηλώνει ότι το Πεκίνο τάσσεται υπέρ «μιας βασικά σταθερής νομισματικής ισοτιμίας» για την προστασία των Κινέζων εξαγωγέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης