Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας αναμένεται να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες επικριτές του κυρίαρχου μοντέλου της παγκοσμιοποίησης.

«Αξιοπρέπεια» είναι το σύνθημα του 11ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Τύνιδα. Εκεί, στη χώρα από όπου είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικής αδικίας, που είχε πάρει διαστάσεις εξέγερσης, κατόρθωσε να ανατρέψει το καθεστώς του Μπεν Αλί και να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, προκαλώντας πολιτικές διεργασίες και ανακατατάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πατρίδα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης είναι η πρώτη αραβική χώρα που φιλοξενεί ένα Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Ο Μουχιεντίν Σερμπίμπ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμ, μιλά για τη σημασία της διοργάνωσής του στην Τύνιδα. Όπως λέει, «έπειτα από μία επανάσταση, μία παρόμοια διοργάνωση είναι πολύ σημαντική. Σε αυτήν θέτουμε τα ουσιαστικά ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής οικονομίας και της ασφάλειας, προωθώντας τα από τοπικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Παλιότερα ήταν αδύνατο, σήμερα είναι εφικτό. Έχουμε μάλιστα καλεσμένους από τη Μογγολία. Φανταστείτε να συναντά ένας εργάτης από το Ρεντέγιεφ της Τυνησίας έναν φίλο από τη Γερμανία, τη Βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο ή τη Μογγολία. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ».

«Ποτέ ξανά δικτατορία»

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ιδρύθηκε το 2001 ως αντίβαρο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Φέτος έχουν προγραμματιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο περίπου 3.000 workshops, διαδηλώσεις και συναυλίες στους χώρους του Πανεπιστημίου της Τύνιδας. Οι 4.000 οργανωτές αναμένουν να ξεπεράσουν τις 50.000 οι άνθρωποι που θα συρρεύσουν απ’ όλον τον κόσμο και θα ανταλλάξουν – μεταξύ άλλων – απόψεις για ζητήματα παγκοσμιοποίησης, εργασίας, και δικαιωμάτων των γυναικών. Το φόρουμ ξεκινά σήμερα με μία συνάντηση γυναικών και μία μεγάλη διαδήλωση, η οποία προγραμματίζεται να διασχίσει το απόγευμα την καρδιά της τυνησιακής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι το φετινό φόρουμ δεν δίνει ειδικό βάρος στον αραβικό κόσμο, πολλά μέλη της τυνησιακής κοινωνίας των πολιτών προσδοκούν ότι η σημασία και το εύρος αυτής της διοργάνωσης θα δώσει νέα ώθηση στο δημοκρατικό κίνημα της χώρας τους. Η Τυνησία προσπαθεί να αντισταθεί σε εξτρεμιστές που επιχειρούν να ελέγξουν την πολιτική ζωή και να αντιπαλέψει μία εντεινόμενη οικονομική κρίση.

Η Χαλίμα Ζουινί, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και βασικό στέλεχος της Λίγκας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Τυνησία, αφιέρωσε κι αυτή όλες τις δυνάμεις της για την προετοιμασία του φετινού Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Όπως τονίζει, «θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα εδώ. Να υπάρχει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, δημοκρατία και ποτέ ξανά δικτατορία. Ελπίζουμε να μας δώσει το φόρουμ νέες δυνάμεις, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης