Έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να υπογράψουν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα απήυθυναν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Νότιο Αφρική. Ειδικότερα, 285 επενδυτές, μέλη τριών ενώσεων που μοιράζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 τρισ. δολαρίων, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

«Η συγκέντρωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα είναι εφικτή μόνο όταν οι επενδύσεις χαμηλού άνθρακα αντιμετωπιστούν ως ελκυστική εναλλακτική λύση στις επενδύσεις υψηλότερου άνθρακα», δήλωσε η Στέφανι Φάιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Institutional Investors Group on Climate Change, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων η HSBC Investments, η Hermes, η BNP Paribas και το BBC Pension Trust.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ιδιώτες πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συμφωνία στην κατεύθυνση ενός πλανήτη χαμηλού άνθρακα», σημείωσε η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών UNFCCC.

«Για να επιτύχουμε το στόχο μας το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να γίνουν τεράστιες νέες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Αυτοί οι επενδυτές το γνωρίζουν ξεκάθαρα: η δήλωσή τους θα δώσει στις κυβερνήσεις την αυτοπεποίθηση και τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να θέσουν σε εφαρμογή τους απαραίτητους μηχανισμούς και τα κατάλληλα κίνητρα», πρόσθεσε η Κριστιάνα Φιγκουέρες.

Στο εν λόγω κείμενό, οι επενδυτές εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στις «κινήσεις κάποιων κυβερνήσεων να υποβαθμίσουν την πολιτική τους και τα κίνητρα που παρέχουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης