Ζοφερό βλέπει το μέλλον του ευρωπαϊκού Νότου ο Ερυθρός Σταυρός

Ζοφερό βλέπει το μέλλον του ευρωπαϊκού Νότου ο Ερυθρός Σταυρός
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έχει αναγκαστεί να βοηθά περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη, όπου πολλοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής.

«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι στο παρελθόν, κάτι που συμβαίνει και στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα 2 έως 4 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη» δήλωσε ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ, όπως αναφέρει η δανική εφημερίδα «Politiken».

«Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» σημείωσε ο Ντακόρ και πρόσθεσε: «Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό, που μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζαμε».

Για παράδειγμα, ο Ερυθρός Σταυρός στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους. «Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει. Για παράδειγμα, πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;» αναρωτήθηκε εύλογα ο Ντακόρ.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία. Παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Το προσωπικό της ΔΕΕΣ που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», εκτίμησε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντακόρ κλείνοντας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 10:48