«Ζωή και κότα» για τους Ευρωπαίους επιτρόπους της Κομισιόν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011, 13:47
«Ζωή και κότα» για τους Ευρωπαίους επιτρόπους της Κομισιόν
Περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανήσει τα μέλη της Κομισιόν για πτήσεις με ιδιωτικά τζετ, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν υπέρογκοι λογαριασμοί για διαμονή σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, πάρτι και κοσμήματα από τα Tiffany's.

Σαν σύγχρονοι κροίσοι ζουν οι επίτροποι της Ε. Ε., σύμφωνα με την έρευνα του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού ομίλου που έχει έδρα το πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και φέρει τον τίτλο «Bureau of Investigative Journalism». Η έρευνά τους για τα έξοδα των επιτρόπων έγινε με αφορμή το πρόσφατο αίτημα για αύξηση κατά 4,9% του budget για τα έξοδα της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε βαθιά οικονομική κρίση.

Η έκθεση του BIJ αναφέρει ότι περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το διάστημα 2006 με 2010 για πτήσεις με ιδιωτικά jets των Ευρωπαίων επιτρόπων, ενώ μόνο πέρυσι η Κομισιόν πλήρωσε 1 160.000 ευρώ για χλιδάτες αεροπορικές πτήσεις.

Η λίστα τους περιλαμβάνει και υπέρογκους λογαριασμούς σε ξενοδοχεία, με τον πρόεδρο Μπαρόζο να κρατά τα σκήπτρα, αφού η τετραήμερη διαμονή του ιδίου και 8 βοηθών του στο ξενοδοχείο New York Peninsula κόστισε 28.000 ευρώ, ενώ οι σουίτες στις οποίες διέμεναν κοστίζουν 780 ευρώ τη βραδιά. Η έκθεση αναφέρεται και στις πολυήμερες διακοπές που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέλη της και τις οικογένειές τους, σε υπερπολυτελή resorts στην Παπούα Νέα Γουινέα και στην Γκάνα.

Επίσης, στη λίστα των εξόδων εμφανίζονται και περίεργα κονδύλια, ύψους 20.000 ευρώ, για την αγορά δώρων από τα Tiffany's, αλλά και αστρονομικά ποσά για τη διεξαγωγή «κοκτέιλ-πάρτι» . Μόνο το 2009 ξοδεύτηκαν περισσότερα από 300.000 ευρώ για τέτοια «κοκτέιλ-πάρτι», ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πάρτι που έγινε από το Research Executive Agency της Κομισιόν, το οποίο κόστισε περισσότερα από 75.000 δολάρια και περιγραφόταν ως «μια ανεπανάληπτη βραδιά γεμάτη θαύματα, τεχνολογία τελευταίας αιχμής, προκλητική τέχνη, κοκτέιλ και διάσημους DJs»!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρτίζεται από 24 επιτρόπους και διαθέτει 25.000 υπαλλήλους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011, 13:51