Ζώνη εναέριου αποκλεισμού ζητούν οι εξεγερμένοι στην Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 10:18
Ζώνη εναέριου αποκλεισμού ζητούν οι εξεγερμένοι στην Συρία
Το Συντονιστικό Οργανο της Επανάστασης στη Συρία, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες οργανώσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στη χώρα.

Η οργάνωση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ζήτησε επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων που προορίζονται για τη Συρία και το πάγωμα των καταθέσεων των σύρων ηγετών. Τα αιτήματα της οργάνωσης περιέχονται σε διακήρυξη η οποία θα επιδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, και στον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Το Συντονιστικό Οργανο «ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Συρία για να προστατευτούν οι άμαχοι, τη δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος», επισημαίνεται στο κείμενο. Η οργάνωση, που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο, διευκρινίζει ότι «δεν ζητεί εξωτερική στρατιωτική επέμβαση» στο έδαφος της Συρίας.

Το εμπάργκο όπλων που ζητείται σημαίνει ότι οι γειτονικές στη Συρία χώρες θα πρέπει να ελέγχουν τα πλοία που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τη Συρία, εξήγησε ο βρετανός δικηγόρος, Τόμπι Κάντμαν, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου στο Συντονιστικό Οργανο. Οι ευρωπαϊκές χώρες συνέταξαν ένα νέο σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την αιματηρή καταστολή στη Συρία, το οποίο μάλλον διατυπώνει την απειλή για επιβολή κυρώσεων, παρά προχωράει στην άμεση επιβολή τους, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Το σχέδιο αυτό επεξεργάστηκαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία και είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να αποφεύγει την επιβολή βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα. Στο μεταξύ, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη από πυρά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας που συνεχίζουν τις διώξεις αντικαθεστωτικών σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 10:24