«Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης της βίας μέσα και γύρω από τη Γάζα, πρέπει να σταματήσει» τονίζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Προσθέτει ότι «αυτό ακολουθεί ημέρες έντασης και συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων και της αυξανόμενης βίας σε πόλεις του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ είναι απογοητευμένη από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των αμάχων», ενώ επισημαίνεται ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες είναι απαράδεκτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας. Όλα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, η οποία, πρώτα απ’ όλα, θα επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές. Στην Ιερουσαλήμ, το status quo στους ιερούς τόπους πρέπει να γίνεται σεβαστό και να διασφαλίζεται η ελευθερία της λατρείας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι είναι σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή και με τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων μέσω του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης ως ζήτημα προτεραιότητας και για την υποστήριξη των προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της περαιτέρω βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης