Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ μπορεί να έχει επικρατήσει στρατιωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, ωστόσο η ειρήνη δεν φαίνεται να επικρατεί ακόμη.

Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία και όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το διάστημα αυτό οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ενώ οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε εκατομμύρια πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Δέκα χρόνια μετά ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, εμφανίζεται με αυτοπεποίθηση ως ο μοναδικός νικητής στο συριακό μέτωπο, όπως φάνηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI.

H Συρία βαδίζει από τον πόλεμο προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας: «Η κατάσταση είναι πλέον πολύ καλύτερη, εμείς έχουμε πάρει τόσο πολλά μαθήματα από αυτόν τον πόλεμο. Βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτόν». Το «εμείς» του προέδρου Άσαντ είναι βέβαια περίπλοκο, αναφέρει η DW. Ο συριακός στρατός κατάφερε νίκες εν πολλοίς χάρη στη συμβολή της συμμάχου Ρωσίας.

Η Ρωσία, μαζί και οι Χεζμπολά του Λιβάνου αλλά και το Ιράν κατάφεραν να επικρατήσουν των ανταρτών σε πολλές περιοχές, ανακτώντας τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερα εδάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι η θέση του Άσαντ ισχυροποιήθηκε, ώστε πλέον μπορεί να μην κάνει παραχωρήσεις στους αντάρτες για την επόμενη μέρα στη Συρία.

Ζοφερή προοπτική για τον λαό της Συρίας

 «Ο πρόεδρος Άσαντ και το περιβάλλον του, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, νίκησαν στον πόλεμο», ανέφερε στη DW o Aντρέ Μπανκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στο πρόγραμμα GIGA για τη Μέση Ανατολή.

Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και τις ζώνες ελέγχου της Ρωσίας, των ΗΠΑ,της Τουρκίας και του συριακού στρατού, ιδιότυπη ειρήνευση φαίνεται να αναδύεται στην περιοχή.

 «Τα γεγονότα αυτά θα κρατήσουν τον Άσαντ στην εξουσία στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον» εκτιμά ο Αντρέ Μπανκ. Η γερμανική κυβέρνηση εντούτοις βλέπει το μέλλον της Συρίας να διαγράφεται ζοφερό.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τμήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Tagesspiegel, η κατάσταση στη Συρία περιγράφεται ως καταστροφική.

Δεν υπάρχει προστασία από τις πολιτικές διώξεις και τα βασανιστήρια, όπως αναφέρει η έκθεση, ενώ παράλληλα η οικονομία έχει καταρρεύσει. Το 69% του πληθυσμού ζει υπό ακραία φτώχεια, με μισθούς κάτω των δύο δολαρίων τη μέρα. Υπολογίζεται ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Με την εικόνα της γερμανικής έκθεσης για τη Συρία φαίνεται να συμφωνεί και ο Αντρέ Μπανκ. «Για την απόλυτη πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού η επιβίωση της δικτατορίας με την κυριαρχία των μυστικών υπηρεσιών, τα αυθαίρετα βασανιστήρια και τις διώξεις σημαίνει ότι δεν υπάρχει βιώσιμη ασφάλεια και προοπτική για καλύτερη ζωή»», σημειώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον ειδικό, η νίκη του Άσαντ δεν ταυτίζεται με την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας και τη συμφιλίωση στην βαριά τραυματισμένη χώρα.

Η αναγέννηση των τζιχαντιστών και στο βάθος η Ευρώπη

Τις τελευταίες ημέρες του 2019 συνεχίζονται οι μάχες στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και το 2020. Σύμφωνα με τον Αντρέ Μπανκ η Συρία και η Ρωσία θα προσπαθήσουν με αεροπορικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς να αυξήσουν τον έλεγχό τους στην περιοχή.

Από τις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις αναμένονται νεκροί, και άλλα θύματα, αλλά και μια ανασύνταξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η τουρκική εισβολή στις ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές έδωσε στους τζιχαντιστές νέες ευκαιρίες να διαφύγουν από τις κουρδικές φυλακές, όπου κρατούνταν και να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από το χάος.

«Σε περιοχές της ανατολικής Συρίας και του βορείου Ιράκ το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαθέτει κοινωνικά ερείσματα» αναφέρει ο Μπανκ.

Και η Ευρώπη τι κάνει, δεδομένου ότι το 2020 αναμένεται να σταθεροποιηθεί η θέση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η Ρωσία να επιδιώξει συνεργασίες για την ανοικοδόμηση της χώρας;

 Όπως εκτιμά ο Αντρέ Μπανκ, η Ευρώπη έχει τα δικά της συμφέροντα αναφορικά με τη Συρία. Aντί όμως να συμμετάσχει σε ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της χώρας με παράλληλη υποστήριξη αυταρχικών και δικτατορικών δομών, ο Αντρέ Μπανκ θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε άλλους τρεις τομείς: την τεκμηρίωση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και την επιβολή του διεθνούς δικαίου, τη διατήρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε γειτονικές χώρες και την προαγωγή μιας ανοιχτής πολιτικής για τους πρόσφυγες και την ένταξή τους. Ιδιαίτερα αναφορικά με τους πρόσφυγες η ΕΕ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης