Ξεκάθαροι εμφανίζονται οι παρατηρητές της Αφρικανικής Ένωσης (AU) όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αγκόλα, υπογραμμίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία ήταν δίκαιη και «καθαρή».

Όπως μετέδωσε το Associated Press, τα μέλη της αποστολής ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι οι ισχυρισμοί κομμάτων της Αντιπολίτευσης για νοθεία και παρανομίες από το κυβερνών κόμμα στερούνται αποδείξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εκλογές ήταν ελεύθερες, δίκαιες, διάφανες και αξιόπιστες», σημείωσε ο Pedro Pires, επικεφαλής της αποστολής στην αφρικανική χώρα, προσθέτοντας όμως πως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν είχαν την ίδια εκπροσώπηση στα εγχώρια Μ.Μ.Ε. στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πριν τις εκλογές της Παρασκευής, η βασική πολιτική παράταξη της Αντιπολίτευσης, UNITA, είχε ζητήσει την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για έναν τουλάχιστον μήνα καθώς σε αρκετές περιοχές δεν είχαν σταλεί συμπληρωμένοι εκλογικοί κατάλογοι. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπή.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κινήματος για την Ανεξαρτησία της Αγκόλα (MLNA), Jose Eduardo dos Santos, συγκεντρώνει το 73%, την ίδια στιγμή που το Unita έρχεται δεύτερο με 18%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης:
Αγκόλα: Εξαργύρωσε το κυβερνητικό του έργο ο επικεφαλής του MLNA, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012, 01:10

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης