Έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας πρόσφατο δημοσίευμα της «Daily Telegraph» που αναφέρει ότι η βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας έχει βάλει στο μάτι τον ιστορικό χώρο του Μον Ρεπό, στο πλαίσιο ενός γενικού «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της λίστας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το εν λόγω «φιλέτο» δεν συμπεριλαμβάνεται στα ακίνητα προς ιδιωτικοποίηση, εντούτοις το θέμα αναπαρήχθη από αρκετά βρετανικά μέσα και blogs.

Το δημοσίευμα που υπογράφεται από τη Χάριετ Αλεξάντερ και φέρει τίτλο «Πωλήσεις-φωτιά στην Ελλάδα» αναφέρει ότι η Ελλάδα ξεπουλά τα ακίνητά της προκειμένου να μειώσει το χρέος της. «Από παρθένες παραλίες μέχρι παλάτια, ολόκληρα νησιά, ακόμη και την πρεσβεία στο Λονδίνο, η Ελλάδα πουλά την περιουσία της» αναφέρει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού γίνεται αναδρομή στα «φιλέτα» για τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης (π.χ. Οξυά και Σκορπιός), το άρθρο αναφέρει ότι και το ανάκτορο του Μον Ρεπό διατίθεται προς πώληση.

Ιστορική αξία

Στο εν λόγω παλάτι τους τελευταίους δύο σχεδόν αιώνες παραθέριζαν οι βασιλικές οικογένειες που βρέθηκαν στη χώρα μας. Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ, για χάρη της αγαπημένης του συζύγου, της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ. Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο Δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α΄, προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Στο παλάτι φιλοξενήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική Σίσι – προτού χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο. Με τη Μεταπολίτευση επιστράφηκε στον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια, καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ το διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αναφέρουν ότι η οικογένεια των Γλίξμπουργκ -ενδεχομένως για συναισθηματική και όχι μόνο αξία- θα ήθελε να διατεθεί προς πώληση.

Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, όταν η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας. Το «φιλέτο» οριοθετείται στην περιοχή της Παλαιόπολης, σε έκταση 250 στρεμμάτων με φυσική ομορφιά και ιστορική αξία, καθώς στο σημείο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται ακόμη και από τον 8ο αιώνα π.Χ. Επιπλέον, την πόρτα του ανακτόρου την έχουν διαβεί μεγάλες προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. 

Αντιδράσεις

«Θα κηρύξουμε πόλεμο». Με αυτή τη φράση κάτοικοι και τοπικοί φορείς του νησιού ξεκαθαρίζουν τη θέση τους σχετικά με το ενδεχόμενο να βγει στο σφυρί το Μον Ρεπό. Τονίζουν δε τους δικαστικούς αγώνες που έγιναν επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες προκειμένου το ακίνητο να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου.

Οι δεσμοί, πάντως, των Βρετανών με την Κέρκυρα είναι ιδιαίτερα στενοί. Κάθε χρόνο πλήθη τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο κατακλύζουν το νησί των Φαιάκων προκειμένου να δουν από κοντά το μέρος όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Είναι εφικτή η πώληση;

Ειδικοί εκτιμούν ότι η πώληση ενός τέτοιου ακινήτου συνιστά δύσκολο έως αδύνατο εγχείρημα, αφενός διότι εντός αυτού υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και αφετέρου διότι η αξία του είναι… ανεκτίμητη. Εν πάση περιπτώσει, το Μον Ρεπό σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί στη λίστα των ακινήτων που πωλούνται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του real estate. Μπορεί χονδρικά να ειπωθεί ότι το να εκτιμηθεί η αξία του παλατιού και όλης της έκτασης είναι σαν να επιχειρούμε να κάνουμε αντίστοιχους υπολογισμούς για το παλάτι του Μπάκιγχαμ!

Από ελληνικής πλευράς, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ούτε νύξη για το ενδεχόμενο πώλησης του Μον Ρεπό. Τοπικοί παράγοντες, σχολιάζοντας το άρθρο της «D.T.», αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «προβοκατόρικο» δημοσίευμα που απηχεί την επιθυμία της βρετανικής οικογένειας να αποκτήσει το ιστορικής αξίας ακίνητο.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο εν λόγω ακίνητο ως υποψήφιο προς πώληση. Το 2011 η αρθρογράφος Φιόνα Γιοβάν σημείωνε ότι επικρατούσε αναστάτωση στην Ελλάδα για την πιθανή πώληση του Μον Ρεπό, το οποίο -όπως ανέφερε- ενδεχομένως να συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των «φιλέτων» που η κυβέρνηση θα έβγαζε στο σφυρί προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης