Η Παρασκευή, 29 Μαρτίου, ημέρα που εξαρχής είχε οριστεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πριν αποφασιστεί η παράταση της διαδικασίας με την ΕΕ, είναι πιθανό να είναι η μέρα που η Τερέζα Μέι θα δοκιμάσει για τρίτη φορά να φέρει ενώπιον του κοινοβουλίου τη συμφωνία της για την αποχώρηση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, σε ενημέρωσή της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθήσει τη διαδικασία για μία συνεδρίαση της Βουλής τη συγκεκριμένη μέρα, αν και επανέλαβε ότι θα κατατεθεί μόνο εάν υπάρξει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαίωσε πάντως ότι στη σημερινή διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών, η κυβέρνηση θα καταψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, που είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, και ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις που θα επιλεγούν προς ψηφοφορία, αλλά με αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση για ελεύθερη ψήφο των Τόρις εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να αποφευχθούν νέες παραιτήσεις βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, ενώ η αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί απαραίτητα οποιοδήποτε σχέδιο προκύψει από τις ψηφοφορίες, αλλά ο Όλιβερ Λέτουιν τόνισε από το κοινοβούλιο ότι εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το σχέδιο που θα αποφασίσουν οι βουλευτές, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχτεί. Είπε ακόμη ότι η σημερινή διαδικασία είναι διερευνητική ως προς το τι υποστηρίζει το κοινοβούλιο, αλλά στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών, τη Δευτέρα, θα μπορούσε να προκύψει συναίνεση του σώματος γύρω από ένα σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εργατικό κόμμα επιβεβαίωσε ότι η εντολή προς τους βουλευτές του είναι να υποστηρίξουν τρεις προτάσεις που αφορούν δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, τελωνειακή ένωση και την πρόταση του κόμματος πάνω στη δική του πολιτική για το Brexit, ενώ ενθαρρύνει την υποστήριξη της πρότασης που αφορά την κοινή αγορά. Η γραμμή για την υποστήριξη του δημοψηφίσματος ενδέχεται να προκαλέσει παραιτήσεις βουλευτών που αντιτίθενται σε αυτή τη λύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης