Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα, Σάββατο, στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύχτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν την Παρασκευή, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).

Ο στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «δέχθηκε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του -ιερού για τους μουσουλμάνους- μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Νταγκαλό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «συζήτησε την τρέχουσα κρίση» με τον Γκουτέρες, κυρίως την υιοθέτηση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας, (τη δημιουργία) ασφαλών περασμάτων και την προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Οι δύο προηγούμενες 24ωρες εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας επίσης δεν τηρήθηκαν.

Νεκροί και πείνα

Στο Χαρτούμ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, οι συγκρούσεις ανέτρεψαν τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό εν μέσω καύσωνα. Κάποιοι προσπάθησαν να βγουν για να βρουν τρόφιμα ή για να προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη.

Το Χαρτούμ είναι το επίκεντρο των πιο σκληρών μαχών, με αεροπορικές επιδρομές, άρματα μάχης στους δρόμους και πυρά στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες. Η βία όμως έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Στο Νταρφούρ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», σύμφωνα με γιατρό της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Παράλληλα, καταρτίζονται σχέδια για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από το Σουδάν: ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στις γειτονικές χώρες και η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη και δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Αμέσως οι ΔΤΥ, πολύ ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησαν ότι είναι «έτοιμες να ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν», ώστε «οι φιλικές χώρες που θέλουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους» να μπορέσουν να το κάνουν.

Απολογισμός που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες.

Η βία κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην πείνα, την ώρα που 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχει ανάγκη από βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι χώρες της περιοχής θα συρθούν στη σύγκρουση. Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε η σύγκρουση να μην μετατραπεί «σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε το International Crisis Group (ICG).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης