Aπό το 1738 λειτουργεί ακατάπαυστα η πρώτη πιτσαρία στον κόσμο εν ονόματι «Antica Pizzeria Port’Alba», στο κέντρο της Νάπολης, στην οδό Via Port’Alba 18. Ακριβώς στο ίδιο σημείο εδώ και 194 χρόνια προσφέρει το παραδοσιακό ιταλικό φαγητό, συνεχίζοντας την παράδοση με τους ξυλόφουρνους αλλά και την συνταγή η οποία βέβαια έχει εξελιχθεί από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πόρτες της.
Τότε προσέφερε ένα κομμάτι πίτας με ελαιόλαδο και μυρωδικά με τους πεινασμένους κατοίκους της Νάπολης να κάνουν ουρές για να το απολαύσουν λόγω της χαμηλής τιμής του.
Δείτε το βίντεο:
Πώς η πίτσα διαδόθηκε στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της Ιταλίας
Εκείνη την εποχή, οι φτωχοί εργαζόμενοι Ναπολιτάνοι χρειάζονταν ένα φθηνό γεύμα που θα μπορούσε να καταναλωθεί γρήγορα. Απολάμβαναν λοιπόν το ψωμί τους με ντομάτες, τυρί, αντζούγιες, λάδι και σκόρδο.
Το 1889, ο Ιταλός βασιλιάς Ουμπέρτο Ι και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας επισκέφθηκαν τη Νάπολη και η βασίλισσα εξέφρασε την επιθυμία να απολαύσει το καλύτερο φαγητό που είχε να προσφέρει η Νάπολη. Ο βασιλικός τους σεφ συνέστησε το φαγητό του Raffaele Esposito, ιδιοκτήτη της Pizzeria Brandi.
Ο Esposito παρουσίασε στη βασίλισσα τρεις πίτσες: Μια πίτσα με σκόρδο, μια πίτσα με αντζούγιες και μια πίτσα τριών συστατικών με ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Η βασίλισσα λάτρεψε τόσο πολύ την τρίτη πίτσα, που ο Esposito της έδωσε το όνομά της: Pizza Margherita.
Η φήμη του Esposito έφτασε στα ύψη μετά τη βασιλική επίσκεψη, αλλά το παγκοσμίως γνωστό πιάτο δεν κυριάρχησε αμέσως στην Ιταλία καθώς η φήμη της απογειώθηκε πρώτα στην Αμερική πολύ πριν η Ιταλία την αναγάγει στο πλέον παραδοσιακό της πιάτο.