Είναι πολύ νωρίς ακόμη για πανηγυρισμούς όσον αφορά την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του COVID-19 στη Γαλλία, μολονότι τα πρόσφατα στοιχεία παρέχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, δήλωσε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε μια διαδικασία σταδιακής ανάκτησης του ελέγχου της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.
«Δεν έχουμε ακόμη νικήσει τον ιό» είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας σε δημοσιογράφους στη Λιόν, προσθέτοντας ότι για όσο καιρό οι ημερήσιοι αριθμοί νέων κρουσμάτων δεν μειώνονται σημαντικά και το νοσοκομειακό σύστημα εξακολουθεί να τελεί υπό πίεση, οι προσπάθειες για την τήρηση καραντίνας θα πρέπει να συνεχιστούν.
Η Γαλλία εφάρμοσε ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο στις 30 Οκτωβρίου και η καραντίνα αυτή αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 θα πρέπει να μειωθεί εκ νέου στα 5.000 προτού καταστεί δυνατό να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ένα επίπεδο όπως αυτό πριν από τα τέλη του Αυγούστου.
Μετά την κορύφωσή τους με 86.852 νέα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφονται το 24ωρο της 7ης Νοεμβρίου, εννέα ημέρες μετά την επιβολή του νέου lockdown σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία σε κατά μέσο όρο 27.786 κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες.
Το Σάββατο (14/11), ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ή στις μονάδες εντατικής θεραπείας με COVID-19, ο οποίος αυξανόταν σχεδόν αδιάκοπα από τα μέσα Αυγούστου, τελικά μειώθηκε κατά 208 σε 32.499.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε επίσης για πρώτη φορά εδώ και μήνες κατά 32 σε 4.871.
Ωστόσο την Κυριακή οι αριθμοί των νοσηλευομένων αυξήθηκαν εκ νέου κατά 582 σε 33.081, και πάλι πάνω από τον αριθμό των 32.292, τον υψηλότερο του πρώτου κύματος, ο οποίος είχε καταγραφεί στις 4 Απριλίου κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Οι αριθμοί αυτών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας επίσης αυξήθηκαν και πάλι, κατά 25, αλλά παρέμειναν πολύ πιο κάτω από τους 7.148, τον υψηλότερο αριθμό τους, ο οποίος είχε καταγραφεί στις 8 Απριλίου.