Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι καθηγητής Πανεπιστημίου στη δημόσια υγεία και πρώην ελεγκτής του ιταλικού ΕΣΥ (2011) προσεγγίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία με την επιδημία του κορωνοϊού με έναν τρόπο που αιφνιδιάζει ενδεχομένως δε, να χαρακτηρίζεται και ως αιρετικός. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται στην καταμέτρηση των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Θεωρεί δηλαδή, πως μόνο το 12% του συνόλου των καταγεγραμμένων νεκρών οφείλεται εξ ολοκλήρου στον κορωνοϊό ενώ το 88% των προσβληθέντων ατόμων που κατέληξαν απεβίωσαν λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος ή σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω πλέον του ενός υποκείμενου νοσήματος από το οποίο υπέφεραν αυτά τα άτομα ταυτόχρονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός καθηγητής θέτει εν αμφιβόλω δηλαδή τη σχέση θνητότητας του κορωνοϊού ως προς το σύνολο του πληθυσμού. Πραφανώς δεν πρόκειται για μία εντελώς καινούργια προσέγγιση γιατί αυτή η άποψη και έχει διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν και πολλοί γνωστοί επιστήμονες συντάσσονται με αυτή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας παρουσιάζεται πολύ υψηλό, εξαιτίας του τρόπου που οι γιατροί καταγράφουν τους θανάτους.

«Ο τρόπος που καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας είναι πολύ «γενναιόδωρος», με την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και πεθαίνουν στα νοσοκομεία μας, έχουν ως αιτία θανάτου τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, σύμφωνα με επανεκτιμήσεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόνο το 12% των πιστοποιητικών θανάτου δείχνουν ως άμεση αιτία του θανάτου τον κορωνοϊό, ενώ το 88% των ασθενών που απεβίωσαν είχαν τουλάχιστον άλλη μία -πολλοί είχαν δύο και τρεις –  νοσηρές παθήσεις», επισημαίνει ο καθηγητής Ριτσιάρντι.

Ποιος είναι ο καθηγητής

Ο καθηγητής Walter Ricciardi αποφοίτησε από την Ιατρική το 1986 και τελείωσε το διδακτορικό του στη δημόσια υγεία από το Πανεπιστήμιο της Νάπολη. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Università Cattolica del Sacro Cuore της Ρώμης, όπου είναι και διευθυντής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής. Έχει συγγράψει περισσότερες από 300 έρευνες, κυρίως στην Επιδημιολογία και στις Υπηρεσίες Υγείας, ενώ γράφει τακτικά στο περιοδικό European Journal of Public Health.

Επίσης, ασχολείται ενεργά με θέματα δημόσιας υγείας στη γειτονική χώρα, συμμετέχοντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας της Ιταλίας, ενώ το 2011 ο υπουργός Υγείας τον διόρισε ως ελεγκτή του ιταλικού ΕΣΥ. Διεθνώς, συμμετέχει σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης