Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) έκρινε χθες Παρασκευή πως η χάρη που απένειμε η περουβιανή δικαιοσύνη στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 85 ετών, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, «μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή μορφή ατιμωρησίας».

Η ΔΕΑΔ «απορρίπτει την απόφαση του Περού να απελευθερώσει τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος εξέτιε ποινή για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην έδρα της, στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον θεσμό, το περουβιανό κράτος ενήργησε κατά τρόπο που «αντίκειται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του» και «κατά παραβίαση εντολών που είχαν εκδοθεί από το ΔΔΑΔ», το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή θυμίζει πως «η απονομή χάριτος και άλλες εξαιρέσεις από τις ευθύνες προσώπων που έχουν καταδικαστεί για βαριές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή μορφή ατιμωρησίας».

Οικογένειες θυμάτων επί των ημερών του Αλμπέρτο Φουχιμόρι ζήτησαν εξάλλου από τη ΔΕΑΔ να δημοσιοποιήσει «απόφαση» που θα αναφέρει, «καθαρά και δυνατά», πως το περουβιανό κράτος «παρέβη διαταγή (του ΔΔΑΔ) και, σε αυτή τη βάση, να αποστείλει έκθεση στη Γενική Συνέλευση του ΟΑΚ», δήλωσε η Γκλόρια Κάνο, δικηγόρος που τις εκπροσωπεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος Φουχιμόρι (1990-2000) πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, παθήσεων του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος και παράλυση του προσώπου.

Την Τετάρτη, βγήκε από τη φυλακή κατ’ εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποκατέστησε τη χάρη που του είχε χορηγηθεί το 2017 «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Την Τρίτη, το ΔΔΑΔ ζήτησε το Περού να μην απελευθερώσει τον πρώην πρόεδρο προτού μελετήσει την απόφαση του Συνταγματικό Δικαστηρίου και αποφανθεί αν ήταν σύννομη. Η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντόνα Μπολουάρτε, αψηφώντας το, έδωσε πράσινο φως στην αποφυλάκισή του.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Περού κρίθηκε ένοχος στη δίκη για τους θανάτους 25 ανθρώπων σε δυο σφαγές που διαπράχθηκαν από τάγμα θανάτου του στρατού, στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος ο κ. Φουχιμόρι ονόμαζε πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», οργανώσεων ανταρτών της άκρας αριστεράς (1980-2000). Εξέτιε ως αυτή την εβδομάδα την ποινή 25 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε το 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης