Xρήστος Μαζάνης
Διεθνές κύκλωμα το οποίο εξήγαγε παράνομα « αγγούρια της θάλασσας» (ολοθούρια) στην Ελλάδα και στην Τουρκία εξάρθρωσε η Ιταλική Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος το τελευταίο 24ωρο. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την τοπική εισαγγελία του Τάραντα και εμπλέκονται 21 άτομα εκ των οποίων πολλά έχουν ήδη συλληφθεί.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Οι έρευνες, ξεκίνησαν από το 2021 και όπως προέκυψε η οργάνωση δρούσε στις επαρχίες του Τάραντα, του Μπάρι και του Μπρίντιζι. Μάζευαν παράνομα με καταδύσεις τα ολοθούρια και τα επεξεργάζονταν με στόχο τη μετέπειτα εξαγωγή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνισή των προστατευόμενων αυτών ειδών από τις ακτές του Ιονίου.
Συγκεκριμένα, το 2022 και το 2023, οι Αρχές κατέσχεσαν πάνω από πέντε τόνους τέτοιων ειδών που ψαρεύτηκαν στα νερά της ακτής του Τάραντα.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε χώρο για την αποθήκευση και επεξεργασία των αγγουριών θαλάσσης ενώ επικεφαλής φέρεται να είναι ένας 50χρονος Κινέζος ο οποίος είχε δημιουργήσει το εργαστήριο επεξεργασίας και συνελήφθη.
Το κύκλωμα χρησιμοποίησε ξένους μεταφορείς για την αποστολή του ζωντανού αλιευτικού προϊόντος κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, αλλά και ανυποψίαστους οδηγούς από γνωστές εταιρείες logistics για αποστολές του επεξεργασμένου και αποξηραμένου προϊόντος στο εξωτερικό.
Τα «αγγούρια της θάλασσας», είναι πολύ πολύτιμα, τόσο για τους λαθροθήρες όσο και για το σύστημα μεσιτών που φροντίζει για την εξαγωγή τους στην Κίνα, όπου η αξία των αποξηραμένων αγγουριών θαλάσσης φτάνει από 700 ευρώ έως 3.000 ευρώ το κιλό.
Αν και το ολοθούριο γνωστό και ως «αγγούρι της θάλασσας» αποτελεί γκουρμέ πιάτο σε πολλές διεθνείς κουζίνες, στην Ελλάδα είναι και δημοφιλές δόλωμα για τα παραγάδια καθώς φωσφορίζει μέσα στο νερό. Είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη και γι’ αυτό απαγορέυεται η αλίευσή τους. Λόγω της μεγάλης ζήτησης για αυτά τα ακριβά ασπόνδυλα, ο φυσικός πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτός από την οικονομική τους αξία, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρουν πηγές της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας στη «Ζούγκλα» πίσω από αυτές τις εξαγωγές κρύβονται συνήθως Κινέζοι οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα στέλνοντας το προϊόν στην χώρα τους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις της παράνομης αλιείας τέτοιων ειδών.
Τώρα οι έρευνες των Ιταλών εστιάζουν στους συνδέσμους που βρίσκονται εντός Ελλάδας και Τουρκίας , διότι όπως επισημαίνουν είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αποθήκες και στην χώρα μας τις οποίες δεν έχουν εντοπίσει ακόμα οι Ελληνικές Αρχές.