Έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει το Ισραήλ ύστερα από την πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους ανθρώπους. Η Βρετανία, μάλιστα, δεν δίστασε να διακόψει τις εμπορικές συνομιλίες με το Τελ Αβίβ, ενώ και η Γαλλία με τον Καναδά προειδοποιούν πως θα υπάρξουν επιπτώσεις, αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύσει τις «σκανδαλώδεις ενέργειες».
Η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, το Λονδίνο πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, κάλεσε την Πρέσβη του Εβραϊκού Κράτους και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης, αφού ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σοκαρισμένος από την ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση στον θύλακα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε ότι η νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα δεν είναι ο τρόπος για να επιστρέψουν οι εναπομείναντες όμηροι, ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της παροχής βοήθειας στη Γάζα και καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξτρεμισμό» σε ορισμένα τμήματα της Ισραηλινής Κυβέρνησης.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Είναι ασύμβατη με τις Αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», δήλωσε ο Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού. Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με την Ισραηλινή Κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.
Παράλληλα, το Λονδίνο κάλεσε την Πρέσβη του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζίπι Χοτοβέλι, αναφορικά με την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπρόσθετα η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, που σύμφωνα με το Λονδίνο, συνδέονται με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων.
«Δείχνουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον εκείνων που διαπράττουν ειδεχθείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για μια νέα, αναβαθμισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μια Κυβέρνηση (του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου) που προωθεί σκανδαλώδεις πολιτικές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», ανέφερε η Βρετανική Κυβέρνηση.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε νωρίτερα ότι εκείνος, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Καναδά, είναι σοκαρισμένοι από τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια κατάπαυση του πυρός. «Θέλω σήμερα να καταγραφεί ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την κλιμάκωση από το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Με κοινή ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα (19/5), ο Στάρμερ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνι, προειδοποίησαν πως δεν θα «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της Κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα.
Η ΕΕ θα επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
Η ΕΕ, με τη σειρά της, δήλωσε πως θα εξετάσει πρόταση για αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το BBC, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι θα συζητηθεί η πρόταση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, για την επανεξέταση του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης, το οποίο ορίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ «βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».
O Βέλντκαμπ χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας ως παραβίαση αυτής της Αρχής, καλώντας την Ευρώπη να αντιδράσει.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Κάλας δήλωσε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει κάποια βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό – είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν χιλιάδες φορτηγά πίσω από τα σύνορα που περιμένουν. Πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα που χρηματοδότησαν αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, και πρέπει να φτάσει στους ανθρώπους, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή».