Δημοψήφισμα για την επικύρωση της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν (στο Ιράκ) ανακοινώθηκε πως θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του υπευθύνου της αμερικανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας ότι «η υπόθεση της ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν είναι ζήτημα χρόνου», επίσημα ανακοινώθηκε ότι δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ θα διεξαχθεί εντός του χρόνου.

Ως μόνον όρο επικαλέστηκαν οι κουρδικές επίσημες πηγές την ήττα του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) στο Ιράκ και συμπλήρωναν ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 25η Σεπτεμβρίου.

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση για το κουρδικό δημοψήφισμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την Τουρκία όσο και το Ιράκ.

Το Κουρδιστάν, μετά την κατάληψη του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτέλεσε τυπικά ένα είδος ομοσπονδιακού τμήματος της χώρας με ανεξάρτητη περιφερειακή κυβέρνηση (KRG).

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ιράκ, που ωστόσο αναμένεται να ανταποκριθεί ώστε να πραγματοποιηθεί το ανεκπλήρωτο κουρδικό όνειρο για πλήρη ανεξαρτητοποίηση και την απόκτηση κρατικής οντότητας.

Το ενδεχόμενο, πάντως, πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν από το Ιράκ θα δημιουργήσει ακόμη ένα πρόβλημα στην ταραγμένη περιοχή, με μειονότητες Κούρδων να υπάρχουν τόσο στη Συρία όσο και στην Τουρκία και στο Ιράν, επειδή θα αναζωπυρώσει τα αλυτρωτικά όνειρα όλων των Κούρδων της περιοχής.

Αν οι γείτονες του ιρακινού Κουρδιστάν νιώσουν πως οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα προχωρήσουν, οι παρατηρητές δεν αποκλείουν οικονομικές ή ακόμη και στρατιωτικές απειλές να εκδηλωθούν. Ιδιαίτερα αν συμπεριληφθούν στις περιοχές των Κούρδων εκείνες που θα έχουν καταληφθεί από τους τζιχαντιστές, πέραν των σημερινών ορίων του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης