Έντονες διπλωματικές διεργασίες ακολουθούν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κλιμάκωση της κρίσης που ξέσπασε με στόχο το Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα συμμαχικά της εμιράτα στην περιοχή.

Το Κουβέιτ δεν συμμετέχει στην απόφαση των άλλων μελών του Συμβουλίου να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις και την επιβολή οικονομικών κυρώσεωνΟ εμίρης του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah αναχώρησε από την Ντόχα, όπου είχε συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani για την κρίση που έχει προκληθεί στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Το Κουβέιτ δεν συμμετέχει στην απόφαση των άλλων μελών του Συμβουλίου να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με το Al Jazeera, κινείται τόσο  η αμερικανική όσο και η τουρκική διπλωματία.

Σε μια προφανή ένδειξη προσπάθειας αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με tweets του κάλεσε τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamin bin Hamad Al Thani και αργότερα τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Εμιράτων, πρίγκιπα Mohamed bin Zayed Al Nahyan, «να φροντίσουν να επιλυθεί η κρίση».

Πάντως, το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε πως δεν ευσταθούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε διεθνή ΜΜΕ, ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση «υψηλού συναγερμού» στα νότια σύνορα προς τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αμερικανικές στρατιωτικές πηγές είναι αντίθετες σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, καθώς αυτό θα σήμαινε την ισχυροποίηση των Σαουδαράβων στην περιοχή του Κόλπου σε βάρος των άλλων συμμάχων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση καθώς και οι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν επίσης πολλούς λόγους να μην αφήσουν το Κατάρ να πέσει στα χέρια του Οίκου των Σαούντ.

Τι είχε προηγηθεί

Τον έλεγχο του Κατάρ είχε η Σαουδική Αραβία έως τις 27 Ιουνίου του 1995, οπότε εμίρης του Κατάρ ανέλαβε ο Sheikh Hamad Bin Khalifa. Κατόπιν, από τις 25 Ιουνίου του 2013 τη σκυτάλη πήρε ο γιος του Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani.

Ο Οίκος των Σαούντ δεν επέτρεπε στο Κατάρ να περάσει από εκεί αγωγός φυσικού αερίου.

Το απόθεμα των ΗΠΑ έχει τελειώσει και η Ρωσία μπορεί να καλύψει μόνο τη δική της επικράτεια, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεταιΗ διαφοροποίηση του Κατάρ από την πολιτική του Ριάντ το κατέστησε από τις πλουσιότερες χώρες, λόγω των φυσικών κοιτασμάτων που διαθέτει και κυρίως του Helion Gas, το οποίο είναι απαραίτητο για τη βιομηχανία σε όλο τον πλανήτη.

Το απόθεμα των ΗΠΑ έχει τελειώσει και η Ρωσία μπορεί να καλύψει μόνο τη δική της επικράτεια, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται.

Επίσης, ο Sheikh Hamad Bin Khalifa πέτυχε συμφωνία με την Ιαπωνία για τη ναυπήγηση μεγάλων δεξαμενόπλοιων ικανών να μεταφέρουν το υγροποιημένο αέριο LNG. Αυτό έφερε μεγάλη ανάπτυξη στο Κατάρ, με αποτέλεσμα να μπει στον χάρτη των πλουσιότερων κρατών στον κόσμο.

Η παγκόσμια ισχυρή εικόνα του Κατάρ εδραιώθηκε μέσα από πολλά έργα ανάπτυξης, όπως το αεροδρόμιο, το οποίο κατατάσσεται σε ένα από τα 10 καλύτερα στον κόσμο.

Κάτι που δεν κατόρθωσε το γειτονικό Ντουμπάι, παρόλο που επένδυσε περισσότερα χρήματα χωρίς να καταφέρει να περάσει στην ίδια λίστα.

Το Κατάρ διαθέτει μεγάλη αμερικανική βάση και συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στις κινήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Είναι παράδοξο για το Ριάντ να κατηγορεί το Κατάρ για θέματα τρομοκρατίας, ειδικά όταν τα περισσότερα μέλη της αλ Κάιντα έχουν καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Στα υπέρ για την Ντόχα έρχεται και η αναγνώριση πως το Al Jazeera έχει αναγνωρισθεί πλέον ως ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τηλεοπτικά κανάλια με παγκόσμια φήμηΣτα υπέρ για την Ντόχα έρχεται και η αναγνώριση πως το Al Jazeera έχει αναγνωρισθεί πλέον ως ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τηλεοπτικά κανάλια με παγκόσμια φήμη. Επισημαίνεται ακόμη πως έχει προγραμματισθεί το 2022 να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (FIFA World Cup) στο Κατάρ.

Για τους σχολιαστές του Κατάρ, όλα αυτά έχουν προκαλέσει τη «ζήλεια» στη Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τόσα πολλά, ενώ τα έσοδά τους είναι περισσότερα. Παράλληλα, τα κράτη αυτά δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειες επιβολής επιρροής στον Αραβικό Κόλπο μέσω ελεγχόμενων καθεστώτων, με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, όταν ξέσπασε η κρίση, δήλωσε πως «μας ζητάνε να έχουμε λιγότερη εξουσία από αυτή που έχουμε μέσα στο ίδιο μας το κράτος».

Είναι πλέον προφανές ότι μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ η Σαουδική Αραβία θεώρησε πως έγινε το πιο δυνατό κράτος του πλανήτη και πήρε φόρα να αλλάξει το καθεστώς στο γειτονικό της Κατάρ.

*Με πληροφορίες από το Al Jazeera