Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, η σκέψη ότι ένας κομήτης θα μπορούσε να εξαφανίσει όλη τη ζωή πάνω στη γη να αποτελεί μια επιπλέον ανησυχία που κανείς μας δεν χρειάζεται αυτή τη περίοδο. Όμως, για όσους από εμάς έχουν παρακολουθήσει την ταινία Don’t Look Up στο Netflix, μπορεί να είναι είναι δύσκολο να βγάλουμε τη σκέψη από το μυαλό μας. Είναι ένα δημοφιλές σενάριο του Χόλιγουντ, αλλά πολλοί επιστήμονες του διαστήματος λένε ότι είναι μια ρεαλιστική περίπτωση για την οποία πρέπει να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε έτοιμοι;

«Οι αστεροειδείς που σκοτώνουν τους πλανήτες προσκρούουν στη γη κάθε 50 εκατομμύρια χρόνια», λέει η Monica Grady, καθηγήτρια Πλανητών και Διαστημικών Επιστημών στο Open University της Βρετανίας. «Ο τελευταιος επηρέασε την γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει 15 εκατομμύρια χρόνια», συνέχισε. Η ίδια προσθέτει ότι χρειάζεται απλώς «να παραμείνουμε ήρεμοι και να μην πανικοβαλόμαστε», γιατί ευφυείς άνθρωποι σαν αυτή εργάζονται πάνω στο θέμα. Κομήτες και αστεροειδείς περιφέρονται γύρω από τον ήλιο – η διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι οι κομήτες αποτελούνται από πάγο και σκόνη, ενώ οι αστεροειδείς είναι συμπαγής πέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα είναι πότε, όχι αν

«Όπως όλες οι καλές σάτιρες, έτσι και το Don’t Look Up έχει κρυμμένη πολλή αλήθεια», λέει η Grady. «Το σενάριο ενός κομήτη σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη είναι απολύτως πιθανό – στην πραγματικότητα, είναι βέβαιο. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Με λίγη τύχη, θα έχουμε μερικά χρόνια να προετοιμαστούμε, αλλά και πάλι ίσως όχι. Μπορεί να προέρχεται από μια ασυνήθιστη τροχιά, μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο, μπορεί να είναι ένα διαφορετικό είδος διαστρικού αντικειμένου», συνεχίζει.

Παρόλα αυτα, υπάρχουν μερικά καλά νέα: αυτή τη στιγμή, γίνεται δουλειά σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τις πιθανότητες μεγάλης πρόσκρουσης. Η «καλύτερη ελπίδα» μας;

Τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, ένα διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε από την NASA, σε μια αποστολή δοκιμής τεχνολογίας που θα μπορούσε μια μέρα να χτυπήσει έναν επικίνδυνο αστεροειδή και να τον εκτρέψει από την πορεία του. 

Το «Dart» (Double Asteroid Redirection Test) είναι καθ ‘οδόν προς ένα ζευγάρι αστεροειδών  που βρίσκονται σε στενή τροχιά ο ενας γύρω από τον άλλο: «Πρόκειται να συντριβεί στον μικρότερο από τους δύο αστεροειδείς – τον Δίμορφο – τον Σεπτέμβριο» εξηγεί η καθηγήτρια Grady.  Τότε, «τα τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δουν πόση ενέργεια χρειάζεται για να εκτρέψουν την τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τον μεγαλύτερο σύντροφό του, τον Δίδυμο», προσθέτει.

Ευτυχώς για εμάς, είναι απλώς ένα πείραμα και όχι ένα σχέδιο για να σωθεί ο κόσμος. Άν είναι επιτυχές, θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών σε άλλα αντικείμενα που ενδεχομενως θα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

«Αν μετακινήσουμε έναν αστεροειδή λίγο από την τροχιά του όταν είναι μακριά μας, τότε θα αποφύγει τη γη κατά μίλια», συνεχιζει η Grady. 

Αυτή η μέθοδος εκτροπής ενός αστεροειδούς είναι γνωστή ως τεχνική κινητικού κρουστικού εκκρεμούς και η καθηγητρια  πιστεύει ότι είναι «η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος που έχουμε – η καλύτερη μας ελπίδα». Ωστόσο, «υπάρχουν όλα τα είδη άλλων σχεδίων που έχουν συζητηθεί», λέει. «Ένα άλλο, περιλαμβάνει τη βαφή της μίας πλευράς του αντικειμένου λευκή, ενώ η άλλη πλευρά θα αφεθεί πολύ, πολύ σκοτεινή: το λευκό αντανακλά τον ήλιο και το μαύρο τον απορροφά, επομένως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οπίο περιστρέφεται και τον τρόπο που κινείται – ενδεχομένως κατευθύνοντάς το μακριά από τη γη», συμπληρώνει. Οι θαυμαστές των ταινιών της δεκαετίας του ’90, όπως το Armageddon και το Deep Impact, θα πρέπει να είναι πλέον εξοικειωμένοι με την ιδέα μίας προσπάθειας να καταστρέψουμε έναν αστεροειδή ή έναν κομήτη πυροδοτώντας μια βόμβα.

«Κλήση αφύπνισης»

«Ταινίες σαν αυτή χρησιμεύουν ως αφύπνιση», λέει η Grady. «Μεταφέρει το πρόβλημα στη συνείδηση ​​των ανθρώπων». Η ίδια μας διαβεβαιώνει όμως ότι τα πράγματα είναι απίθανο να εξελιχθούν όπως συμβαίνει στο Don’t Look Up, όταν η πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απρόθυμη να λάβει την απειλή στα σοβαρά. «Στην πραγματικότητα, δεν εξαρτάται από τον Αμερικανό πρόεδρο», λέει η Grady. «Είναι διεθνής υπόθεση – όλες οι διαστημικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται. Υπάρχει μια πολύ γνωστή και διαδεδομένη μέθοδος για τους επιστήμονες που αναφέρουν νέους εισερχόμενους αστεροειδείς και υπάρχει το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας της NASA το οποίο συνεργάζεται πολύ στενά με τα Ηνωμένα Έθνη», συμπληρωνει.

«Μην ανησυχείτε»

Παρά το γεγονός ότι η απειλή είναι πραγματική, η Grady λέει ότι δεν χρειάζεται πανικός… ακόμα. «Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, και το θέμα τώρα είναι στα μητρώα κρατικών κινδύνων. Επομένως, νομίζω ότι γίνονται όσα περισσότερα μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή – μην ανησυχείτε», μας καθυσηχάζει. «Αυτό δεν είναι ένα σήμα για να αρχίσετε να αγοράζετε ζυμαρικά και να μαζεύετε ρολά τουαλέτας», λέει. «Εάν και όταν συμβεί, θα υπάρξει επαρκης προειδοποίηση και κάθε μέθοδος θα δοκιμαστεί πριν φτάσουμε σε ένα στάδιο που θα πρέπει να να αρχίσουμε να πανικοβαλόμαστε». Ωστόσο, προσθέτει, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε».

Πηγη: BBC News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης