Η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε μία ακόμα πόλη στη βόρεια επαρχία Τιγκράι έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες εχθροπραξιών, με τη σύγκρουση ήδη να επεκτείνεται στην Ερυθραία και να αποσταθεροποιεί το Κέρας της Αφρικής.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Σουδάν, ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες για ωμότητες από τότε που ο Άμπιι διέταξε τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των ηγετών της Τιγκράι που αψηφούν την εξουσία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) που κυβερνά την περιοχή των περισσότερων από 5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορεί την Ερυθραία ότι έχει στείλει τεθωρακισμένα και χιλιάδες στρατιώτες στην άλλη πλευρά των συνόρων για να στηρίξουν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα της Αιθιοπίας, αν και η Ασμάρα το διαψεύδει.

Η ομάδα δράσης που έχει συστήσει ο Άμπιι, ο οποίος το 2019 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη διαχείριση της κρίσης, ανακοίνωσε ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα «απελευθέρωσαν» την πόλη Αλάματα από το TPLF.

«Έφυγαν παίρνοντας μαζί τους περίπου 10.000 κρατούμενους» πρόσθεσε αναφερόμενη στους κατοίκους της πόλης, χωρίς να διευκρινίζει τι κρατούμενοι είναι αυτοί. «Οι κάτοικοι λένε ότι πολλοί νέοι, πάνω από την ηλικία των 14 ετών, είχαν ήδη φύγει από την περιοχή φοβούμενοι ότι θα τους στρατολογήσει το TPLF».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις τηλεπικοινωνίες να μη λειτουργούν και τα μέσα ενημέρωσης να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή, οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Οι συγκρούσεις επεκτείνονται

Οι εχθροπραξίες επεκτείνονται πέρα από το Τιγκράι στην Αμχάρα, οι τοπικές δυνάμεις της οποίας έχουν συνασπιστεί με τον ομοσπονδιακό στρατό του Άμπιι. Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον δύο αεροδρομίων στην Αμχάρα, με το TPLF να ανακοινώνει ότι πρόκειται για αντίποινα για τις κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές.

Οι ηγέτες του Τιγκράι κατηγορούν τον Άμπιι, που ανήκει στη φυλή Ορόμο, ότι τους διώκει και τους αποκλείει από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι Αιθιοπικές Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις (ENDF) διαθέτουν περίπου 140.000 μέλη και μεγάλη εμπειρία από τις μάχες που έχουν διεξαγάγει εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη Σομαλία, ομάδων ανταρτών στις παραμεθόριες επαρχίες και μια διαμάχη δύο δεκαετιών με την Ερυθραία.

Όμως πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού ανήκουν στη φυλή Τιγκρέ, ενώ τα περισσότερα βαρέα όπλα του στρατού βρίσκονται στην επαρχία αυτή και το TPLF κατέλαβε το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης στη Μεκέλε.

Υπάρχουν αναφορές για αποσκιρτήσεις από τον στρατό μελών της φυλής Τιγκρέ, ενώ και το TPLF έχει μια μακρά πολεμική ιστορία, καθώς πρωτοστάτησε στην προέλαση των ανταρτών προς την Αντίς Αμπέμπα που οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας το 1991.

Ο πρόεδρος της Ερυθραίας, μακροχρόνιος εχθρός του Τιγκράι, ελέγχει έναν μεγάλο στρατό, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CIA, έχει 200.000 μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης