Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν σε σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Τρίτη να μειώσουν τους περιορισμούς για τις εξαγωγές εμβολίων και φαρμάκων κατά του COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού κειμένου, υποστηρίζοντας ότι ο εθελοντικός διαμοιρασμός τεχνολογίας είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής.

Το κείμενο, που είδε το Reuters και στο οποίο μπορεί και πάλι να γίνουν αλλαγές, δεν κάνει καμία αναφορά σε υποχρεωτική άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στηρίξει ως προσωρινή λύση στην παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά του COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. έχει κατ’ επανάληψη αντιταχθεί στην ιδέα, η οποία έχει τη στήριξη δεκάδων φτωχότερων χωρών.

Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρείες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.

Σε σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοιχτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η ομάδα δράσης θα προσπαθήσει να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με το να «ενθαρρύνει τον εθελοντικό διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τεχνολογίας με βάσει αμοιβαία καθορισμένους όρους» – μια σημαντική μετακίνηση σε σχέση με τον εξαναγκασμό φαρμακευτικών επιχειρήσεων να παραχωρήσουν τις πατέντες τους σε ανταγωνιστές.

Μια ομάδα δράσης υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Βιομηχανία Τιερί Μπρετόν ήδη συνεδριάζει τακτικά με την αμερικανική ομάδα δράσης για τον COVID-19 της οποίας προεδρεύει ο Τζέφρι Ζίεντς για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην παραγωγή και το εμπόριο που επηρεάζουν τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων.

Η CureVac, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο, έχει ήδη λάβει βοήθεια για να έχει πρόσβαση σε υλικά από τις ΗΠΑ.

Η κοινή ομάδα δράσης έχει στόχο να ενισχύσει και να επισημοποιήσει το έργο που έχει γίνει έως τώρα, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη στήριξη προς το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης να «ενθαρρύνουν περισσότερους δωρητές να καταστήσουν 2 δισ. δόσεις εμβολίων διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021».

Οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα δεσμευτεί να δωρίσουν 80 εκατ. από τις πλεονάζουσες δόσεις τους σε φτωχότερα κράτη και η Ε.Ε. τουλάχιστον 100 εκατ. έως τα τέλη του έτους.

Ωστόσο το έργο για την πλήρη ανοσοποίηση του κόσμου αναμένεται να έχει διάρκεια. Σύμφωνα με το κείμενο, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. «φιλοδοξούν να εμβολιάσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα τέλη του 2022».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης