O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να απελευθερώσει την Ουκρανή πιλότο της πολεμικής αεροπορίας και βουλευτή Νάντια Σαβτσένκο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί εδώ και 2 μήνες.

«Έστειλα μια επιστολή στον πρόεδρο Πούτιν ζητώντας του να αποφυλακίσει αμέσως τη Νάντια Σαβτσένκο, ιδίως για ιατρικούς λόγους» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε επιβεβαιώσει ότι η Νάντια Σαβτσένκο, που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο από τους Ρώσους την οποία κατηγορούν για τον «φόνο εκ προμελέτης» 2 Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου, ενδέχεται να «πεθάνει στις επόμενες ημέρες».

Tη Δευτέρα ο πρόεδρος Ποροσένκο της απένειμε τον τίτλο της «Ηρωίδας της Ουκρανίας».

«Η Νάντια είναι ένα σύμβολο του αήττητου πνεύματος και του ηρωισμού των Ουκρανών, ένα σύμβολο του τρόπου με τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε την Ουκρανία και να αγαπήσουμε την Ουκρανία. Ένα σύμβολο της νίκης μας» δήλωσε ο πρόεδρος.