Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Σοϊλού ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά, ο Σοϊλού εξαπέλυσε τη Δευτέρα ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ δηλώνοντας: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δε δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Δε δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας πρέπει να συζητηθεί».

Ο Σοϊλού κατηγορεί επίσης τους μαχητές του PKK και συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, ότι διέπραξαν τη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Το PKK αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 79 τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο Ιστικλάλ, όπως γνωστοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές, ενώ η φερόμενη ως δράστις, 23χρονη από τη Συρία, έχει συλληφθεί και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για ακόμη έναν ύποπτο. Σημειώνεται πως μεταξύ των τραυματιών και μία 39χρονη Ελληνίδα, η οποία περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές λίγο πριν μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Πέντε τραυματίες της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη νοσηλεύονται στην εντατική, με τους δύο από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Ο Κότζα δήλωσε ότι 55 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι 26 βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία, με πέντε να νοσηλεύονται στην εντατική και δύο από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε ο υπουργός στο Twitter.

Τις λεπτομέρειες της βομβιστικής επίθεσης αποκάλυψε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγκ, που όπως εξήγησε «μια γυναίκα καθόταν σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη συμβαίνει λίγο μετά τη στιγμή που σηκώνεται». «Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας» είπε.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια ειδικά επιλεγμένη περιοχή. Υπάρχουν αλλοδαποί, οι οποίοι μπορεί να ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα που συνεχίζει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας εκτός των συνόρων της. Δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η πρόοδος της Τουρκίας. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK/YPG. Τους δίνουν όπλα. Η Τουρκία δεν πολεμά μόνο κατά του PKK, τη FETO και τη DAESH, αλλά και κατά των χωρών που τους εξαπέλυσαν εναντίον μας. Διαφορετικά, 3-5 τρομοκράτες δεν αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών τρομοκρατών».