Παρά τα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ποσοστό μεγαλύτερο του 94% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν προστατεύεται από τον καπνό, μένοντας έτσι εκτεθειμένο στην κυριότερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η πολιτική της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, από το οποίο πεθαίνουν πρόωρα περίπου 600.000 άνθρωποι κάθε χρόνο και το οποίο προκαλεί παραμορφωτικές ασθένειες, αναπηρίες και οικονομικές απώλειες, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος με το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού να καλύπτεται από τους αντικαπνιστικούς νόμους που θεσπίστηκαν το 2008.
«Το γεγονός, ότι περισσότεροι από το 94% των ανθρώπων παραμένουν απροστάτευτοι από τους ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους, αποδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά», δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ στις μη μεταδοτικές ασθένειες.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το ποσοστό του καπνίσματος έχει μειωθεί στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η δυτική Ευρώπη, αλλά έχει αυξηθεί σε μεγάλο τμήμα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι επτά χώρες – Κολομβία, Τζιμπουτί, Γουατεμάλα, Μαυρίκιος, Παναμάς, Τουρκία και Ζάμπια -επέβαλαν ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους το 2008, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών όπου ισχύουν τα αντικαπνιστικά μέτρα σε 17.
Την ίδια ώρα, έρευνα που εκπόνησε το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα τον Αύγουστο αναφέρει ότι το κάπνισμα δύναται να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αυτό τον αιώνα, αν αυτοί συνεχίσουν να καπνίζουν.