Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες θα μπορούσαν να χάσουν έως και 38 δισεκ. λίρες (48,34 δισεκ. δολάρια) σε έσοδα στην περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit που θα τους εξασφάλιζε περιορισμένη μόνο πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση.

Εάν οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες χάσουν το δικαίωμά τους να προσφέρουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ευρώπη, ίσως χαθούν 75.000 θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση ίσως χάσει φορολογικά έσοδα έως 10 δισεκ. λίρες, ανέφερε η έκθεση της εταιρίας συμβούλων Oliver Wyman που έγινε για λογαριασμό της ομάδας λόμπι TheCityUK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που περιγράφουν τον αντίκτυπο της ψήφου υπέρ του Brexit στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λιανικής τραπεζικής, διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστές και επενδυτικές τράπεζες, εικάζεται ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά όταν η βρετανική κυβέρνηση διαπραγματευθεί την έξοδό της από την ΕΕ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελές για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, που θα προκαλέσει την ελάχιστη αναταραχή στον κλάδο και θα ωφελήσει τους πελάτες», ανέφερε ο Χέκτορ Σαντς, αντιπρόεδρος της Oliver Wyman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Το μέλλον του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης θα αποτελέσει βασικό σημείο διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit διότι αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Βρετανίας και τη μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών 190-205 δισεκ. λίρες κάθε χρόνο και απασχολούν περίπου 1,1 εκατ. εργαζομένους, ανέφερε η έκθεση, ενώ καταβάλλουν 60-67 δισεκ. λίρες σε φόρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης