«Οι γυναίκες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τους χιλιάδες άνδρες που αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά να αναθρέψουν τα παιδιά τους» δήλωσε σε συνέντευξή της η μοναδική γυναίκα στρατηγός του Ρωσικού Στρατού, Γελένα Κνιάζεβα.

Προς το παρόν, οι γυναίκες που υπηρετούν στον Ρωσικό Στρατό είναι επαγγελματίες. Ωστόσο, η Δούμα προτείνει τη σύνταξη νομοσχεδίου που θα προβλέπει εθελοντική στρατιωτική θητεία ενός έτους για τις γυναίκες, με όρους παρόμοιους με το σύστημα κληρωτών που ισχύει για τους άνδρες.

«Μπορεί η εθελοντική θητεία για τις γυναίκες να είναι κάτι καλό, αλλά νομίζω ότι για τις γυναίκες είναι καλύτερα να παντρεύονται, να κάνουν παιδιά και να αναθρέφουν τους γιους τους, για να υπηρετούν την πατρίδα τους» δήλωσε η κα Κνιάζεβα στο πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου έρευνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα, λόγω των περικοπών προσωπικού, στον ρωσικό στρατό υπηρετούν μόνον 11.000 γυναίκες βάσει σύμβασης, από τις 30.000 που υπηρετούσαν πριν από πέντε χρόνια.

Να ντυθούν οι γυναίκες στο χακί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψανδρίας στον ρωσικό στρατό, έχουν ζητήσει πολλοί Ρώσοι βουλευτές. Ομάδα βουλευτών, μάλιστα, προετοιμάζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα πρέπει να κατατάσσονται όπως και οι άνδρες στον στρατό, αποκάλυψε το μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», ταξίαρχος του Υπουργείου Εσωτερικών, Τατιάνα Μοσκαλκόβα, στην εφημερίδα «Izvestia». Ως παράδειγμα για το νομοσχέδιο λαμβάνεται η εμπειρία από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (ΤΣΑΧΑΛ), στις οποίες το ένα τρίτο του στρατιωτικού προσωπικού είναι γυναίκες.

Η ιδέα της Μοσκαλκόβα είναι ότι τα κορίτσια στην ηλικία των 18 ετών θα λαμβάνουν πρόσκληση κατάταξης από τη στρατολογία, όπως και τα αγόρια. «Όταν παραλάβει το έγγραφο κατάταξης, η νεαρή Ρωσίδα πολίτης θα μπορεί να αποφασίσει για το αν θα καταταγεί ή όχι» είπε η βουλευτής. «Με την ένταξη των γυναικών στον στρατό, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ή υπάρχουσες ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες, δομές που κάνουν τη στρατιωτική θητεία πιο ανθρώπινη».

Τα πολιτικά κόμματα

Στο κόμμα «Ενιαία Ρωσία», που κατέχει το 53% των εδρών στην Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, η πρωτοβουλία για τη στρατιωτική θητεία των γυναικών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. «Σήμερα υπάρχουν στρατιωτικές σχολές όπου οι γυναίκες μπορούν να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση, αλλά και στρατιωτικές ειδικεύσεις, όπως ιατρικές ειδικότητες, μεταφράστριες και άλλες ειδικότητες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ζελεζνιάκ.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ρωσικό Κοινοβούλιο, που είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), διαφωνούν με τη Μοσκαλκόβα. «Σε καιρό ειρήνης, είμαστε κατά της ευρείας συμμετοχής του ωραίου φύλου στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι αυτό, επειδή είναι ένα βήμα προς την υποχρεωτική θητεία, όπως στο Ισραήλ και στην Κούβα, κράτη που σε αντίθεση με τη Ρωσία βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ΚΚΡΟ, Βαντίμ Σολοβιόφ.

Τρελή ιδέα

Η πρόεδρος της Ένωσης των Επιτροπών Μητέρων Στρατιωτών, Βαλεντίνα Μέλνικοβα, είπε ότι η ιδέα να κληθούν γυναίκες υπό τα όπλα είναι τρελή. «Δεν έχουμε στον στρατό μας τις κατάλληλες συνθήκες για να υπηρετούν γυναίκες. Με συμβόλαια, ναι, γιατί υπάρχουν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις θάλαμοι και οικοτροφεία. Εκεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ειδική γυναικεία πτέρυγα» δήλωσε η Μέλνικοβα στο Ρ/Σ «Ρωσική υπηρεσία ειδήσεων». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί «δεν είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν με γυναίκες υφισταμένους τους».

Η εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Άννα Ουκόλοβα, ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική θητεία των γυναικών έχει θετικά αποτελέσματα. «Ειδικά όταν οι γυναίκες εμπλέκονται σε θέσεις εκπαιδευτών, ανεξάρτητα από το είδος του όπλου ή του σώματος. Σε εμάς, η γυναίκα μπορεί να είναι και εκπαιδευτής στα τεθωρακισμένα και πιλότος μαχητικού αεροσκάφους» υποστήριξε. Ωστόσο, δεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του μέτρου στη Ρωσία θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας, Νικολάι Πανκόφ, τον Απρίλιο του 2012, υπηρετούσαν τη θητεία τους στις ρωσικές ΕΔ 667.000 άτομα. Μαζί με τους στρατιωτικούς γιατρούς, τους Ευέλπιδες και τους καθηγητές των στρατιωτικών σχολών, καθώς και με τους αξιωματικούς το σύνολο των υπηρετούντων στις ΕΔ δεν υπερβαίνει τα 800 χιλιάδες άτομα. Στο τέλος του 2011, ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, δήλωσε ότι το μέγεθος των ΕΔ της χώρας είχε μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο άτομα.